Kalender

Van Eyckjaar 2020 in Maaseik


Informatie volgt ...

MAASEIK SPREEKT (en luistert!)

Al enkele jaren stellen het Van Eyckplatform, de Pater Sangerskring, Davidsfonds Maaseik, Vormingplus Limburg, Bibliotheek Maaseik en Musea Maaseik een interessant programma op onder de naam: ‘MAASEIK SPREEKT (en LUISTERT)’. U bent van harte welkom!

Maaseik wordt in de kijker gezet door de Maaseikenaren zelf! Daarnaast ook nog enkele verassende en creatieve sprekers. Ontdek de activiteiten in de folder 'MAASEIK SPREEKT (EN LUISTERT)'2019-2020.

Dit programma wordt u aangeboden door: Musea Maaseik, het Van Eyckplatform, het Davidsfonds Maaseik, de Pater Sangerskring en Vorming Plus Limburg.

Lezing over 'De Van Eycks en de Annunciatie aan Maria' door historicus Jos Henckens.

Woensdag 23 januari 2019 om 20.00 uur in De Beurs, Markt 7 te Maaseik


Wees gegroet, Maria. Schijnbaar vanzelfsprekend is deze gebedsopening. Vanaf de Late Middeleeuwen stimuleerde de Kerk de devotie tot Maria. Men zag haar als een voorbeeldig ingetogen meisje (de Maagd), als een moeder die alle miserie van haar Zoon had meegemaakt en als een hemelse koningin, die bij de verrezen Christus voorspreekster is voor alle bange, want zondige zielen.

De Gebroeders Hubert en Jan Van Eyck en hun vermoedelijke verwant Barthélemy hebben Maria opvallend vaak en rijkelijk voorgesteld. De Boodschap door de aartsengel Gabriël aan Maria vinden we vijf maal en telkens in een originele compositie terug.

Voordrachthouder is historicus Jos Henckens, lid van het Van Eyckplatform. Hij verdiept zich al enige jaren in het wonder der Van Eyck's.

Toegang: 3 €.

Via de website van het

CENTRUM VOOR DE STUDIE VAN CHRISTELIJKE TRADITIES van de UGent kan men de lezingen over het Lam Gods herbeluisteren.

Lees meer...