Kalender

Lezing over 'De Van Eycks en de Annunciatie aan Maria' door historicus Jos Henckens.

Woensdag 23 januari 2019 om 20.00 uur in De Beurs, Markt 7 te Maaseik


Wees gegroet, Maria. Schijnbaar vanzelfsprekend is deze gebedsopening. Vanaf de Late Middeleeuwen stimuleerde de Kerk de devotie tot Maria. Men zag haar als een voorbeeldig ingetogen meisje (de Maagd), als een moeder die alle miserie van haar Zoon had meegemaakt en als een hemelse koningin, die bij de verrezen Christus voorspreekster is voor alle bange, want zondige zielen.

De Gebroeders Hubert en Jan Van Eyck en hun vermoedelijke verwant Barthélemy hebben Maria opvallend vaak en rijkelijk voorgesteld. De Boodschap door de aartsengel Gabriël aan Maria vinden we vijf maal en telkens in een originele compositie terug.

Voordrachthouder is historicus Jos Henckens, lid van het Van Eyckplatform. Hij verdiept zich al enige jaren in het wonder der Van Eyck's.

Toegang: 3 €.

MAASEIK SPREEKT!

Een vleugje cultuur tijdens de lange winteravonden met aansluitend een gezellige babbel willen wij u bieden tijdens het najaar 2018 en het voorjaar 2019! Maaseik wordt in de kijker gezet door de Maaseikenaren zelf! Daarnaast ook nog enkele verassende en creatieve sprekers. Ontdek de activiteiten in de folder MAASEIK SPREEKT 2018-2019.

Dit programma wordt u aangeboden door: Musea Maaseik, het Davidsfonds Maaseik, het Van Eyckplatform, de Pater Sangerskring, het Documentatiecentrum Maaseik en Vorming Plus Limburg.


De programmatie van het vorige seizoen vindt u hier: folder Maaseik spreeekt 2017-2018 (2 MB).Via de website van het

CENTRUM VOOR DE STUDIE VAN CHRISTELIJKE TRADITIES van de UGent kan men de lezingen over het Lam Gods herbeluisteren.

Lees meer...