ACTUEEL

Actueel

CLOSER TO VAN EYCK

 

De nieuwe website "Closer to Van Eyck", een initiatief van het het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en de Getty Foundation is opnieuw gestart. De website brengt elke stap van de conservatie in beeld met state-of-the-art fotografie. Iedereen kan de beelden bekijken in zichtbaar licht, infrarood, radiografie en reflectografie en de beelden zijn scherper en hoger in resolutie dan ooit.

De website is een samenwerking van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA), Lukasweb en de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Lees meer...

 

Ook mooi artikel op VRTNWS!

HET LAM GODS

 

REPRODUCTIES,

INTERPRETATIES,

CONTROVERSEN IN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

 

Stephan Kemperdick, Johannes Rössler, Joris Heyder (Hg.)

 

Deze boekband is een verzameling van de bijdragen van bekende internationale wetenschappers op het colloquium dat gehouden werd in Berlijn in februari 2015.

De verschillende aspecten van de geschiedenis, de toegankelijkheid van dit meesterwerk, de kopieën van Coxcie uit de 16de eeuw , de eerste fotografische reproducties, de presentatie van Het Lam Gods in de Gemäldegalerie in Berlijn rond 1900, en de turbulente geschiedenis van de panelen tijdens het nationaalsocialisme, worden hier uitvoerig toegelicht.

De onlangs opnieuw opgelaaide discussie over het beroemde kwatrijn, waarin de rol van de kunstenaars Hubert & Jan Van Eyck, voor controverse onder de wetenschappelijke onderzoekers zorgt.

 

De uitgave van dit boek was de aanleiding voor het symposium " de familie Van Eyck terug thuis" en is verkrijgbaar aan de stand van Michael Imhof Verlag aan de prijs van €24,95.

 

Lees meer ...

 

'Unter der Lupe: Mitren & Tiaren nach van Eyck'

door Marieta Bruekers

 

van 22 oktober tot 27 november 2017

Dreifaltigkeitskirche, Sigismund Strasse 17, 78462 Konstanz

 

Lees meer ...

 

 

Newly renovated Ghent Altarpiece revealed to all in ultra-high definition

 

An important collaboration between the Saint-Bavo's Cathedral, Lukas-Art in Flanders and Google Art & Culture to promote Flemish Art worldwide.

 

After four years of renovation, the Altarpiece’s exterior panels become accessible to all in ultra-high resolution on Google Arts & Culture, along with rare archive documents. From now on, art lovers from all around the world will be able to deep-dive into the masterpiece, wandering from detail to detail with zooms going beyond what bare eyes can see.

 

Click here to explore the Altarpiece’s amazing details and retrace the history of this unique artwork

 

Alles over de CODEX Eyckensis.

 

Het UNIEKE ACHTSTE-EEUWS EVANGELIEBOEK IS VOOR ONDERZOEK IN LEUVEN

http://www.codexeyckensis.be/

 

De codex verliet nu voor het eerst zijn thuis om anderhalf jaar lang onderzocht te worden in de Maurits Sabbebibliotheek van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen in Leuven.

 

 

 

Het Lam Gods

 

Op de website van Aanmelden het CENTRUM VOOR DE STUDIE VAN CHRISTELIJKE TRADITIES kan men lezingen over Het Lam Gods herbeluisteren en vindt men informatie over de voordrachthouders.

 

Lees meer...

 

Het "Lam Gods" is terug in de Sint-Baafskathedraal

 

Op een grote persconferentie in de Sint-Baafskathedraal zijn de acht gerestaureerde panelen van het "Lam Gods" vandaag onthuld. Kanunnik Ludo Collin, die de restauratie opvolgt voor de kerkfabriek, spreekt van een mirakel. "Zo mooi zijn de panelen geworden." Van Eyck was 600 jaar geleden een meester in driedimensionaliteit en dieptewerking en dat zien we vandaag terug. De schilderijen ogen opmerkelijk fris en geven opnieuw alle details bloot die eeuwenlang onzichtbaar waren.

 

Lees meer...

Minister Gatz onder de indruk van Maaseiker erfgoed

DOOR REDACTIE - 23 AUGUSTUS 2016 - 3680 - CULTUUR

Maaseik kreeg bezoek van Vlaamse minister voor cultuur Sven Gatz en van gouverneur Herman Reynders.

Zij werden verwelkomd door burgemeester Jan Creemers, door de schepenen Myriam Giebens en Dirk Verlaak en door Pierre Thijssen, voorzitter van de Kerkfabriek Catharina. Het gevolg bracht een bezoek aan de kerkschat in de Catharinakerk en in het bijzonder aan het oudste evangelieboek van de Benelux, de Codex Eyckensis, en aan de oudste gewaden van West-Europa, die eveneens deel uitmaken van de Maaseiker kerkschat.

Lees meer...

Vlaamse en Hollandse meesters gezamenlijk op de internationale kaart

Toerisme Vlaanderen en NBTC Holland Marketing ondertekenden in Den Haag een intentieverklaring voor grensoverschrijdende samenwerking. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts woonde de ondertekening bij. Bedoeling is om dankzij de samenwerking zoveel mogelijk toeristen naar Vlaanderen en Nederland te halen.

Lees meer...

Reflections: Van Eyck and the Pre-Raphaelites

 

Lees meer...

Een wonderbaarlijke tuin - Flora op het Lam Gods

Het middenpaneel van het Lam Godsveelluik biedt een weelderig decor van planten en bloemen. Niet alleen de verscheidenheid, maar ook de natuurgetrouwheid waarmee de gebroeders Van Eyck deze flora penseelden, treffen.

Lees meer...

 

In het najaar 2012 startte de restauratie van het Lam Gods door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-Brussel).

Lees meer...

 

14 MEI 2016 OM 03:00 UUR | bvh, kvk

WERKZAAMHEDEN LOPEN VERTRAGING OP EN VALLEN DUURDER UIT

Donkere wolken boven restauratie Lam Gods.

Lees meer...

 

 

vr 13/05/2016 08:01

2,5 miljoen extra gezocht voor restauratie Lam Gods

Lees meer...

 

vr 13/05/2016 - 08:00

Eerste panelen van "Lam Gods" eindelijk bijna klaar

Lees meer...