ACTUEEL

Foto's: Roger Maes

standbeeld_affiche_1c - BANNER (Small)
RMS_8180bRoger Maes (Medium) (2)
OnderDeLoep_001

Logo: Chris Vosters


Lam Gods net op tijd gerestaureerd voor het Van Eyck-jaar. Bekijk de verbluffende beelden.


De eerste editie van het Van Eyck-magazine is in Gent voorgesteld.
Download het magazine via deze link https://bit.ly/2LpmIBU of doorblader het hier https://bit.ly/2XILByV en ontdek alles over Jan Van Eyck, het Lam Gods en het programma van het feestjaar 2020.#omgvaneyckwashere #visitgent

De tentoonstelling van het Kunsthistorisches Museum in Wenen wordt georganiseerd in samenwerking met de Vlaamse vertegenwoordiger / Visit Vlaanderen, die deze grote vroeg-Nederlandse meester in 2020 zal eren door het organiseren van een aantal tentoonstellingen en evenementen in Gent.
Lees meer ...


Gent geraakt helemaal op dreef voor een veelbelovend Van Eyckjaar!


Lees meer ...

Deze AVS-reportage geeft een mooi overzicht van enkele highlights van #omgvaneyckwashere. Nieuwsgierig naar de rest van het programma? Surf dan naar ww.vaneyckwashere.be en ontdek wat er allemaal te gebeuren staat in 2020. #visitgent

https://www.facebook.com/OMGVanEyckwashere/videos/454962281731998/


Nieuwe publicatie ...
Het Lam Gods - Van Eyck


door 
prof. dr. Danny Praet

en prof. dr. Maximiliaan Martens

Foto: Uitgeverij Kannibaal


Vlaamse meesters in situ

Beleef Vlaamse Meesters waar ze thuis zijn

Op 45 locaties, van Bocholt tot Nieuwpoort

Van 1 juni tot 30 september 2019

Lees meer ...Eeuwenoude TOPSTUKKEN

in Neeroeteren en Maaseik te bezichtigen

https://www.vlaamsemeestersinsitu.be/nl/site/sint-lambertuskerk


U kan ze zelf bewonderen!

'OMG! Van Eyck was here'

Van Eyckjaar 2020 in Gent

JUBILEUMJAAR IN MSK GENT


‘Noem Van Eyck geen Vlaamse primitief’

Lees meer ...

Van Eyck volgend jaar in Gent, nu al tickets te koop ...

Lees meer ...

Nieuwe campagne maakt Vlaming trots op Vlaamse Meesters


Lees meer ...

Canvas in het najaar ...


'In Vlaamse Meesters' (werktitel) reist Thomas Vanderveken wereld-beroemde Vlaamse schilderijen achterna. Want we vinden Rubens, Van Eyck en Bruegel overal ter wereld in musea terug. Maar hoe komen die Vlaamse Meesters daar terecht? En bij wie prijkten hun kunstwerken zoal aan de muur? Verhalen van liefdesverdriet, hebzucht, rooftochten en puur toeval. Later dit najaar.


Lees meer ...

Foto: Wim Corstjens

GHENT ALTARPIECE 2nd INTERNATIONAL STUDY DAY


Lees meer ...


Gent ademt een jaar lang Van Eyck

Lees meer ...


OMG! Van Eyck Was Here: Gent viert in 2020 haar grootste Vlaamse Meester Eyck

Lees meer ...


KLARA: Gent viert in 2020 haar grootste Vlaamse Meester

Lees meer ...

Van Eyck’s Original Lamb in the Ghent Altarpiece Uncovered by Restorers

Lees meer ...


Restaurateurs Lam Gods leggen het originele Lam bloot.

Spectaculair nieuws over het Lam Gods. Geen nieuwe hypothese over een verdwenen paneel, wel de blootlegging van het Lam zoals Van Eyck het schilderde.

Lees meer ...


Lam Gods toont ware gelaat.

Lees meer ...


Originele lam van de gebroeders Van Eyck na meer dan 400 jaar opnieuw blootgelegd.

Restaurateur Nathalie Lacquière en prof. dr. Maximiliaan Martens (UGent) vertellen. Maximiliaan Martens was te gast in Maaseik op het Van Eyck Symposium.

Lees meer ...


Lam van broeders Van Eyck opnieuw zichtbaar.

Lees meer ...


Andere ogen, oren en snuit voor Lam Gods van gebroeders Van Eyck.

Lees meer ...


De restaurateurs van het altaarveelluik ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van Van Eyck hebben het centrale lam in zijn originele glorie hersteld. Het schaap heeft menselijke trekjes.

Lees meer ...

Wie zijn de Vlaamse meesters?


Lees meer ...


Van Eyck-jaar 2020 gelanceerd in Sint-Baafskathedraal


Lees meer ...

Mooie, terecht kritische bijdrage in #DeStandaard van #TomHeremans n.a.v. de persconferentie van burgemeester Termont (Gent), jeugdschrijver Marc De Bel en co-auteur Gino Marchal en over hun boek "De veertiende brief". Zijn ergernis begrijpende, is de appreciatie van Heremans dat het paneel van de Rechtvaardige Rechters slechts "een houten plank met wat verf op" is, erg kort door de bocht!

Lees meer ...


'Weyts wil toeristen naar Vlaanderen lokken met Bruegel, bier en de koers' (De Standaard - 10 oktober 2018)

Lees meer ...


‘Het paneel zien en waardig sterven’ (De Standaard - 7 JUNI 2018)

Lees meer ...


'Nog dichter bij Van Eyck' (De Standaard - DINSDAG 31 OKTOBER 2017 - CULTUUR EN MEDIA)

Lees meer ...Het Koninklijk Instituut voor Cultureel Erfgoed (KIK-IRPA, Brussel) en de Universiteit Gent (UGent) zijn verheugd de 2de Gentse Internationale Studiedag van het Altaarstuk op 11 september 2018 in Gent aan te kondigen. Dit evenement vindt plaats een dag voor het gerenommeerde Symposium XXI voor de studie van het losschilderen en de technologie in de schilderkunst in Brussel (12-14 september 2018).


De studiedag is gericht op een breed scala van wetenschappers van de vroege Nederlandse schilderkunst, zoals kunsthistorici, curatoren, conservatoren en wetenschappers.


Lees meer ...


RECONSTRUCTING VAN EYCK

Bewerkte versie van de update van 5 april 2018


Hier is een update van het reconstructieproject van Van Eycks 'Maagd en kind met kanon Van der Paele' door Jan van Eyck.


Jan Bustin: "Om deze reconstructie van een olieverfschilderij op eiken paneel te maken, probeer ik de historische bouw- en schildermethoden uit de 15e eeuw te volgen. Dit doen tijdens het gebruiken van materialen zo authentiek mogelijk. Natuurlijk kan deze reconstructie om verschillende redenen hoogstens een indruk geven van hoe een min of meer eigentijdse kopie na Van Eyck gemaakt zou kunnen zijn. Dus zonder het 'pentimenti' van het origineel en zonder zekerheid of bewering om exact dezelfde methode te volgen als Van Eyck zelf."


Klik hier ...Vlaamse Meesters brochure - Nederlandstalige versie 

Published on Feb 15, 2018 


Van 2018 tot 2020 organiseert Toerisme Vlaanderen een hele reeks activiteiten en evenementen om bezoekers van over de hele wereld naar Vlaanderen te verleiden, waar ze kennismaken met de Vlaamse Meesters en hun werk: een inspirerende en verrijkende ervaring. Lees er meer over in deze tradebrochure.

Klik hier ...

Bron: Toerisme Vlaaanderen

CLOSER TO VAN EYCK


De nieuwe website "Closer to Van Eyck", een initiatief van het het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en de Getty Foundation is opnieuw gestart. De website brengt elke stap van de conservatie in beeld met state-of-the-art fotografie. Iedereen kan de beelden bekijken in zichtbaar licht, infrarood, radiografie en reflectografie en de beelden zijn scherper en hoger in resolutie dan ooit.

De website is een samenwerking van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA), Lukasweb en de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Lees meer...


Ook mooi artikel op VRTNWS!

HET  LAM GODS


REPRODUCTIES, 

INTERPRETATIES,

CONTROVERSEN IN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK


Stephan Kemperdick,  Johannes Rössler, Joris Heyder (Hg.)


Deze boekband is een verzameling van de bijdragen van bekende internationale wetenschappers op het colloquium dat gehouden werd in Berlijn in februari 2015.

De verschillende aspecten van de geschiedenis, de toegankelijkheid van dit meesterwerk,  de kopieën van Coxcie uit de 16de eeuw , de eerste fotografische reproducties, de presentatie van Het Lam Gods in de Gemäldegalerie in Berlijn rond 1900, en de turbulente geschiedenis van de panelen tijdens het nationaalsocialisme, worden hier uitvoerig toegelicht.

De onlangs opnieuw opgelaaide discussie over het beroemde kwatrijn, waarin de rol van de kunstenaars Hubert & Jan Van Eyck, voor controverse onder de wetenschappelijke onderzoekers zorgt.


De uitgave van dit boek was de aanleiding voor het symposium " de familie Van Eyck terug thuis" en is verkrijgbaar aan de stand van Michael Imhof Verlag aan de prijs van €24,95.


Lees meer ...


'Unter der Lupe: Mitren & Tiaren nach van Eyck'

door Marieta Bruekers


van 22 oktober tot 27 november 2017

Dreifaltigkeitskirche, Sigismund Strasse 17, 78462 Konstanz


Lees meer ...Alles over de CODEX Eyckensis.


Het UNIEKE ACHTSTE-EEUWS EVANGELIEBOEK IS VOOR ONDERZOEK IN LEUVEN

http://www.codexeyckensis.be/


De codex verliet nu voor het eerst zijn thuis om anderhalf jaar lang onderzocht te worden in de Maurits Sabbebibliotheek van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen in Leuven.
Newly renovated Ghent Altarpiece revealed to all in ultra-high definition


An important collaboration between the Saint-Bavo's Cathedral, Lukas-Art in Flanders and Google Art & Culture to promote Flemish Art worldwide.


After four years of renovation, the Altarpiece’s exterior panels become accessible to all in ultra-high resolution on Google Arts & Culture, along with rare archive documents. From now on, art lovers from all around the world will be able to deep-dive into the masterpiece, wandering from detail to detail with zooms going beyond what bare eyes can see.


Click here to explore the Altarpiece’s amazing details and retrace the history of this unique artwork


Het Lam Gods


Op de website van Aanmelden het CENTRUM VOOR DE STUDIE VAN CHRISTELIJKE TRADITIES kan men lezingen over Het Lam Gods herbeluisteren en vindt men informatie over de voordrachthouders.


Lees meer...

Bron: Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.


Het "Lam Gods" is terug in de Sint-Baafskathedraal


Op een grote persconferentie in de Sint-Baafskathedraal zijn de acht gerestaureerde panelen van het "Lam Gods" vandaag onthuld. Kanunnik Ludo Collin, die de restauratie opvolgt voor de kerkfabriek, spreekt van een mirakel. "Zo mooi zijn de panelen geworden." Van Eyck was 600 jaar geleden een meester in driedimensionaliteit en dieptewerking en dat zien we vandaag terug. De schilderijen ogen opmerkelijk fris en geven opnieuw alle details bloot die eeuwenlang onzichtbaar waren.


Lees meer...

Minister Gatz onder de indruk van Maaseiker erfgoed

DOOR REDACTIE - 23 AUGUSTUS 2016 - 3680 - CULTUUR

Maaseik kreeg bezoek van Vlaamse minister voor cultuur Sven Gatz en van gouverneur Herman Reynders.

Zij werden verwelkomd door burgemeester Jan Creemers, door de schepenen Myriam Giebens en Dirk Verlaak en door Pierre Thijssen, voorzitter van de Kerkfabriek Catharina. Het gevolg bracht een bezoek aan de kerkschat in de Catharinakerk en in het bijzonder aan het oudste evangelieboek van de Benelux, de Codex Eyckensis, en aan de oudste gewaden van West-Europa, die eveneens deel uitmaken van de Maaseiker kerkschat.

Lees meer...

Vlaamse en Hollandse meesters gezamenlijk op de internationale kaart

Toerisme Vlaanderen en NBTC Holland Marketing ondertekenden in Den Haag een intentieverklaring voor grensoverschrijdende samenwerking. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts woonde de ondertekening bij. Bedoeling is om dankzij de samenwerking zoveel mogelijk toeristen naar Vlaanderen en Nederland te halen.

Lees meer...

Reflections: Van Eyck and the Pre-Raphaelites


Lees meer...

Een wonderbaarlijke tuin - Flora op het Lam Gods

Het middenpaneel van het Lam Godsveelluik biedt een weelderig decor van planten en bloemen. Niet alleen de verscheidenheid, maar ook de natuurgetrouwheid waarmee de gebroeders Van Eyck deze flora penseelden, treffen.

Lees meer...


In het najaar 2012 startte de restauratie van het Lam Gods door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-Brussel).

Lees meer...


14 MEI 2016 OM 03:00 UUR | bvh, kvk

WERKZAAMHEDEN LOPEN VERTRAGING OP EN VALLEN DUURDER UIT

Donkere wolken boven restauratie Lam Gods.

Lees meer...vr 13/05/2016  08:01

2,5 miljoen extra gezocht voor restauratie Lam Gods

Lees meer...


vr 13/05/2016 - 08:00

Eerste panelen van "Lam Gods" eindelijk bijna klaar

Lees meer...