ACTUEEL

Foto's: Roger Maes

standbeeld_affiche_1c - BANNER (Small)
RMS_8180bRoger Maes (Medium) (2)
OnderDeLoep_001

Logo: Chris Vosters

De tentoonstelling “Van Eyck. Een optische revolutie” is helaas gesloten: COVID-19. Het MSK en Toerisme Vlaanderen brengen de tentoonstelling alsnog bij u thuis, virtueel en mét audiotour!


De Van Eyckconsensus in De Maaseikenaar


In de vier edities van jaargang 51 van dit tijdschrift
verschijnt telkens een aflevering.

  1. De Van Eycks zijn afkomstig van Maaseik.
  2. De Van Eycks, de oudste schildersdynastie.
  3. Maaseik en het belang van de studie van het (zelf)ortret. Staat het portret van Jan en Hubert op het paneel van de Rechtvaardige Rechters?
  4. Het Lam Gods is een 'deugdenspiegel'.


Download HIER DEEL 1 van De Van Eyckconsensus in Maaseik


Download HIER DEEL 2 van De Van Eyckconsensus in Maaseik


Het Belang van Limburg van 08-02-2020.


  • Professor Jan Dumolyn (UGent): Als ich can. “Oud-Maaslands voor 'Zo goed als ik kan'. Dat is linguïstisch bevestigd door onder meer de grote taalkundige Jan Goossens. Ook heeft Van Eyck een handschrift nagelaten bij zijn voorstudie van het portret van kardinaal Albergati. Als geheugensteuntje schrijft hij op welke kleuren hij moet gebruiken. Zo schrijft hij auge voor oog en nas voor neus. Ook dat past weer in dat Maaslands.”
  • Bert Mersch: Jan Van Eyck was waanzinnig getallenteerd'.

    “Alweer, waarom zou Jan Van Eyck, nog bij leven, kazuifels schenken aan een vrouwenklooster tweehonderd kilometer verderop?”, stelt Mersch. Ook specialisten Jan Dumolyn en Maximiliaan Martens vinden dat Livina-verhaal een belangrijk argument om Van Eyck te linken aan Maaseik.

  • Lees meer ...