Paul Van den Bremt © LinkedIn

Wim Ros © WC

Door Jankees Braaksma - WikiPortrait, CC BY 3.0.

Winold van der Putten © Orgelmakerij

© Alkmaar Centraal

Jan Bustin © LRM

José Raets © WC


VAN EYCK SYMPOSIUM
'Harmonie bij Van Eyck in Muziek en Natuur'

Maaseik, 5 maart 2022

In dit tweede Van Eyck Symposium stonden het unieke VAN EYCK ORGEL en de BLOEMENPRACHT op het Lam GODS centraal. Prof. Em. Anne van Grevenstein-Kruse was onze zeer gewaardeerde dagvoorzitter. Zij is als restaurator en voormalig adviseur van de Sint-Baafskathedraal nauw betrokken bij het restauratieproject van Het Lam Gods en is lid van de ‘Topstukkenraad’ van de Vlaamse Gemeenschap.


Het Van Eyck Symposium starte om 9.30 uur met het onthaal en bezoek aan de standhouders. Het Van Eyck Symposium focuste op de muziek en de natuur in de tijd van de Van Eycks.
Organisatie: het Van Eyck Platform i.s.m. het stadsbestuur, Regionaal Landschap Hoge Kempen en diverse natuurverenigingen.

Synopsis
De heer Wim Ros gaf toelichting bij de bouw van 15de-eeuwse orgels zoals te zien bij 'de zingende en musicerende engelen' op Het Lam Gods. De heer Paul van den Bremt gaf toelichting over 'De Wonderbaarlijke Tuin' bij de Van Eycks en Jan Bustin over de rijke florale motieven en technieken bij de Van Eycks. Wegens een corona besmetting is zijn referaat vervangen door een korte video. Namiddag volgde een Midddeleeuws concert op het minutieus nagebouwde Van Eyckorgel uit het Nationaal Orgelmuseum in Elburg. Muzikanten waren de heren Jankees Braaksma en Wim Diepenhorst. Deze replica van het Van Eyckorgel is gebouwd door de heer Winold Van der Putten. Hij heeft een grote passie voor historische orgels en oude stemmingen en beheerst het eeuwenoude ambacht van orgels bouwen.

Organisatie: het Van Eyck Platform i.s.m. het stadsbestuur, Regionaal Landschap Hoge Kempen en diverse natuurverenigingen.

 

PROGRAMMA


09.30 uur: Ontvangst met koffie en bezoek aan de standhouders in de Minderbroederskerk

10.00 uur: Welkom en duiding door Wim Corstjens, voorzitter ven het Van Eyckplatform in de aula

10.10 uur: Opening door burgemeester Johan Tollenaere en dagvoorzitter Anne van Grevenstein


10.30 uur: Bloemenpracht bij de Van Eycks door Paul Van Den Bremt. De heer Paul van den Bremt geeft toelichting over 'De Wonderbaarlijke Tuin' bij de Van Eycks.

Klik hier voor een de "Wandeling van Eyck: 'Lam Gods'-planten in tuin B&B Villa Emma Gent. B&B Villa Emma in Gent heeft de 75 planten die van Eyck op het retabel "Het Lam Gods" geschilderd heeft in de tuin staan.
Klik hier voor een voorsmaakje! Bron: provincie Oost-Vlaanderen.


11.15 uur: Het 15de eeuwse orgel, "Muziek tussen hemel en aarde" door de heer dr. Wim Ros.

Het orgelpositief op “De aanbidding van het Lam Gods" als representant van de rijke orgelcultuur van de middeleeuwen, door dr. Wim S. Ros, die onderzoek deed naar de ontwerpprincipes van het orgel in de 15e eeuw. De “optische revolutie” van Van Eyck laat het orgelpositief virtueel als het oudste overgeleverde orgel in de Nederlanden zien en vormde de basis voor de reconstructie van dit instrument.

De heer Wim Ros geeft toelichting bij de bouw van 15de-eeuwse orgels zoals te zien bij 'de zingende en musicerende engelen' op Het Lam Gods.

12.00 uur: Lunch en bezoek aan de standhouders in de statige Minderbroederskerk.

14.00 uur: Concert door de heren Jankees Braaksma en Wim Diepenhorst op het Van Eyckorgel dat is gebouwd door de heer Winold van der Putten, die ook een toelichting zal geven. Hij heeft een grote passie voor historische orgels en oude stemmingen en beheerst het eeuwenoude ambacht van orgels bouwen. Jankees Braaksma is een Groningse blokfluitist en portatiefspeler, gespecialiseerd in middeleeuwse muziek. De heer Wim Diepenhorst is specialist Klinkende Monumenten bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.


14.45 uur: D
e rijke florale motieven en technieken bij de Van Eycks door Jan Bustin. Hij doet reconstructie-onderzoek naar historische teken- en schildertechnieken. Zijn bijzondere belangstelling en praktijkervaring betreft materialen, technieken en werkwijzen uit de 15e, 16e en 17e eeuwse schilders ateliers in de Nederlanden.


15.15 uur: De relatie van Van Eyck en de HH. Harlindis en Relindis op het Lam Gods door de heer José Raets, klinisch psycholoog.


15.45 uur: Vragenronde over alle referaten.


16.15 uur: Slotwoord door schepen voor cultuur Myriam Giebens


16.30 uur: V
rijblijvend GRATIS bezoek aan de pop-up Van Eycktentoonstelling “Als ich Can”, Kloosterbempden 5,3680 Maaseik


17.30: Einde