VAN EYCK SYMPOSIUM
'Harmonie bij Van Eyck in Muziek en Natuur'

Maaseik, 5 maart 2022

Programma

Referaten

INSCHRIJVEN kan
vanaf 1 november 2021

Nieuwe datum!
5 maart 2022!

Dit tweede Van Eyck Symposium staat onder de gewaardeerde leiding van Prof. Em. Anne van Grevenstein-Kruse. Zij is als restaurator en voormalig adviseur van de Sint-Baafskathedraal nauw betrokken bij het restauratieproject van Het Lam Gods en is lid van de ‘Topstukkenraad’ van de Vlaamse Gemeenschap.


Het Van Eyck Symposium start al om 9.30 uur met het onthaal en bezoek aan de standhouders. Het Van Eyck Symposium focust op de muziek en de natuur in de tijd van de Van Eycks. Organisatie: het Van Eyck Platform i.s.m. het stadsbestuur, Regionaal Landschap Hoge Kempen en diverse natuurverenigingen.

Synopsis
De heer Wim Ros geeft toelichting bij de bouw van 15de-eeuwse orgels zoals te zien bij 'de zingende en musicerende engelen' op Het Lam Gods. De heer Paul van den Bremt geeft toelichting over 'De Wonderbaarlijke Tuin' bij de Van Eycks en Jan Bustin, over de rijke florale motieven en technieken bij de Van Eycks. Er wordt live muziek gebracht en het minutieus nagebouwde Van Eyckorgel uit het Nationaal Orgelmuseum in Elburg wordt ter plaatse bespeeld. Dit Van Eyckorgel is gebouwd door de heer Winold Van der Putten. Hij heeft een grote passie voor historische orgels en oude stemmingen en beheerst het eeuwenoude ambacht van orgels bouwen.

Organisatie: het Van Eyck Platform i.s.m. het stadsbestuur, Regionaal Landschap Hoge Kempen en diverse natuurverenigingen.
Het definitief programma, de referaatteksten en het inschrijven volgen spoedig.

Paul Van den Bremt © LinkedIn

Wim Ros © WC

Winold van der Putten © Orgelmakerij

Jan Bustin © LRM

VOORLOPIG PROGRAMMA


09.30 uur: Ontvangst met koffie en bezoek aan de standhouders

10.30 uur: Bloemenpracht bij de Van Eycks door Paul Van Den Bremt. De heer Paul van den Bremt geeft toelichting over 'De Wonderbaarlijke Tuin' bij de Van Eycks.

Klik hier voor een de "Wandeling van Eyck: 'Lam Gods'-planten in tuin B&B Villa Emma Gent. B&B Villa Emma in Gent heeft de 75 planten die van Eyck op het retabel "Het Lam Gods" geschilderd heeft in de tuin staan.


11.30 uur: Het 15de eeuwse orgel, "Muziek tussen hemel en aarde" door Wim Ros.

Het orgelpositief op “De aanbidding van het Lam Gods" als representant van de rijke orgelcultuur van de middeleeuwen, door dr. Wim S. Ros, die onderzoek deed naar de ontwerpprincipes van het orgel in de 15e eeuw. De “optische revolutie” van Van Eyck laat het orgelpositief virtueel als het oudste overgeleverde orgel in de Nederlanden zien en vormde de basis voor de reconstructie van dit instrument.

De heer Wim Ros geeft toelichting bij de bouw van 15de-eeuwse orgels zoals te zien bij 'de zingende en musicerende engelen' op Het Lam Gods.

12.30 uur: Lunch en bezoek aan de standhouders in de statige Minderbroederskerk.

14.00 uur: Demonstratie op het Van Eyckorgel gebouwd door Winold van der Putten

De heer Winold van der Putten heeft een grote passie voor historische orgels en oude stemmingen en beheerst het eeuwenoude ambacht van orgels bouwen.

15.00 uur: De rijke florale motieven en technieken bij de Van Eycks door Jan Bustin. Hij doet reconstructie-onderzoek naar historische teken- en schildertechnieken. Zijn bijzondere belangstelling en praktijkervaring betreft materialen, technieken en werkwijzen uit de 15e, 16e en 17e eeuwse schilders ateliers in de Nederlanden.

15.30 uur: Slot

Er zijn twee inkomprijzen: € 24 of € 18 (houders van de studentenkaart).
Inbegrepen: toegang tot het symposium, informatiemap, broodjeslunch met frisdrank, koffie of thee. 
Inschrijven kan vanaf 1 november tot 1 maart 2022.

Het muzikale luik staat volledig in het teken van het Van Eyckorgel dat ter plaatse wordt bespeeld