VAN EYCKJAAR 2020 in Maaseik

Foto's: Roger Maes

standbeeld_affiche_1c - BANNER (Small)
RMS_8180bRoger Maes (Medium) (2)
OnderDeLoep_001

Logo: Chris Vosters

VAN EYCKJAAR 2020 in Maaseik

Vlaanderen eert dit jaar feestelijk haar Vlaamse meester Jan Van Eyck met een brede waaier aan activiteiten en events. Ook in Maaseik, waar de roots liggen van deze beroemde schilder van het Lam Gods, kan je Van Eyck op een hedendaagse én eigenzinnige manier komen (her)ontdekken.

De in deze lijst opgenomen activiteiten kunnen enkel plaatsvinden mits opheffing of aanpassing van de anti-covid-19-maatregelen door de federale overheid. Bij twijfel wendt u zich best aan de organisatoren zelf.”


Logo voor Van Eyckjaar 2020

 

Speciaal voor het Van Eyckjaar 2020 heeft het stadsbestuur een logo la­ten ontwerpen door Chris Vosters, docent Beeldende Kun­sten aan de Stedelijke Academie in Maaseik en illustrator. Dit logo wordt telkens gebruik voor de activiteiten die plaats zullen vinden dit jaar, maar je ziet het ook in het straatbeeld.


lnspiratie voor het logo heeft Chris gezocht bij het herken­bare zelfportret van Jan Van Eyck: de man met de rode tul­band. Met een hedendaagse filter erover en een link naar het graffitiproject is dit het geslaagde resultaat.

2020: het jaar van Vlaamse Meester Jan Van Eyck


"Onder de noemer Van.Eyck@Maaseik zouden dit jaar ook in Maaseik heel wat activiteiten worden georganiseerd rond de beroemde gebroeders Van Eyck die op onze Markt staan te pronken.".
In onderstaande lijst leest u welke activiteiten zijn afgelast en welke zijn uitgesteld naar het Van Eyckjaar 2021.

Het Van Eyckplatform, VTB-kultuur, Musea Maaseik, Academie voor Kunsten Maaseik en Cultuurcentrum Achterolmen zouden ons verrassen met leuke initiatieven, laagdrempelig en voor een breed publiek.
Een Streetartfestival, pop-up Museum, tentoonstelling “Door de bril van Van Eyck”, straattheater Rockin’ Jan Van Eyck en dan heb ik het nog niet over de vele lezingen door gerenommeerde sprekers.
Kortom het wordt een boeiend, cultureel jaar. Houdt zeker MAzine, de website 

https://www.maaseik.be/van-eyck-2020 en Facebook in de gaten want er valt dit jaar veel te beleven in Maaseik (schepen Myriam Giebens).

Na de lezing door Jos Henckens en José Raets over de portretten van Van Eyck op 16 januari is inmiddels in De Maaseikenaar het eerste en tweede deel verschenen van de vierdelige reeks 'de Van Eyck-consensus naar standaardtheorie’. Informatie via redactie@demaaseikenaar.be en www.demaaseikenaar.be


Vr. 7/2/20 en vr. 27/3/20, telkens om 14 u in de BIB, Bleumerstraat 68, Maaseik
De cursus van 27-03 is uitgesteld!
Jan Bustin: “Het verbluffend realisme van Jan Van Eyck – het schilderproces ontleed”
Deelnameprijs voor de twee lezingen: €40,00 / €45,00 (koffie en digitale syllabus inbegrepen)
Organisatie: Davidsfonds Maaseik i.s.m. de BIB https://maaseik.bibliotheek.be
Inschrijven kan via: www.davidsfonds.be/academie +32(0)16 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Di. 10/3/20 om 19 u. Maaseik binnenstad: Nacht van de Geschiedenis met als thema:
“Van Eyck”

Deelname: €9,00 / €11,00 Organisatie: Davidsfonds Maaseik www.maaseik.davidsfonds.be i.s.m. de Pater Sangerskring, de Gidsenbond, de Werkgroep Documentatie, Speelgroep Van Eyck, Musea Maaseik en het Van Eyckplatform.

Za. 14/3/20. Bezoek aan de tentoonstelling “Van Eyck. Een optische revolutie” in Gent. AFGELAST wegens coronacrisis!
Org.: Pater Sangerskring www.patersangerskring.org en Van Eyckplatform www.maaseikvaneyck.be

April 2020 tot december 2020 van 10 u tot 17 u. Locatie nog te bepalen.
'Van Eyck pop-up-expo' 

UITGESTELD tot 2021!

Met reproducties van de werken van Van Eyck – waaronder Het Lam Gods op ware grootte - wordt een 'Constkamer' gemaakt met info-pancartes in vier talen en kwisvragen voor kinderen, jongeren en gezinnen.
In deze expo worden ook Het Lam Gods van Jan Peeters, de beelden Johannes de Doper en mevr. Arnolfini van Jan Winkels en de mooiste graffitiwerken geïnspireerd op het werk van Van Eyck uit de jongeren-workshop opgenomen. Inkom: gratis Organisatie: de diensten Cultuur en Toerisme

Di. 7/4/20 om 19.30 u in de BIB, Bleumerstraat 68, Maaseik
AFGELAST wegens coronacrisis!
Lezing door Filip Van Beurden: “De diefstal van de Rechtvaardige Rechters”
Inkom: gratis mits inschrijven via bibliotheek@maaseik.be of via +32(0)564074
Organisatie: vtbKultuur www.vtbkultuur.be/maaseik i.s.m. de BIB https://maaseik.bibliotheek.be

Vr. 17 tot zo. 19/4/2020: Driedaagse uitstap naar Gent met bezoek aan de expo “Van Eyck, een optische evolutie”.
AFGELAST wegens coronacrisis!
Deelname: €295,00/pers. incl. overnachtingen
Organisatie: inschrijven via maaseik@vtbkultuur.be of via +32(0)89562461 (Jos Kalders)
Organisatie: vtbKultuur www.vtbkultuur.be/maaseik

Vanaf april 2020, graffiti op enkele gevels en glazen trappenhallen in de binnenstad van Maaseik
UITGESTELD tot 2021!
Graffiti kunstwerken geïnspireerd op leven en werk van Van Eyck door internationale gerenommeerde artiesten en studenten van de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik.
Organisator: diensten Cultuur, Jeugd en de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik

Vr. 15/5/2020 vanaf 18.30 u (opening) tot 7/7/20 in de Sint-Catharinakerk, Grote Kerkstraat, Maaseik
AFGELAST wegens coronacrisis!
Tentoonstelling van het veelluik “Le pouvoir se mange seul” van de Congloees-Belgische Vévé ‘Shake’ Mazimpaka. Zij schilderde haar eigen interpretatie van Het Lam Gods op ware grootte.
Inkom: gratis Organisatie: vtbKultuur i.s.m. de Kerkraad Sint-Catharina Maaseik.

Vr. 15/5/2020 om 19.30 u, Jazzcafé De Sjruur, Kleine Kerkstraat 19, Maaseik
AFGELAST wegens coronacrisis!
Optreden door La fille d’Ernest (de rockband van Vévé ‘Shake’ Mazimpaka).
Inkom: gratis mits inschrijven via maaseik@vtbkultuur.be of via +32(0)89562461 (Jos Kalders)
Organisatie: vtbKultuur www.vtbkultuur.be/maaseik i.s.m. Sjruur Live www.sjruur.be


Mei-december 2020 in Maaseik (binnenstad en scholen)
Straattheater Rockin’Jan Van Eyck

UITGESTELD tot 2021!

Het interieur van de kamer waarin het echtpaar Arnolfini kunstschilder Jan Van Eyck ontvangt, is nagebouwd op een mobiele constructie waardoor de voorstelling op verschillende locaties mogelijk is. In deze 'Arnolfini-kamer' spelen actrice Sarah Vaesen en acteur Jos Bamps de rollen van resp. mevrouw en mijnheer Arnolfini. De dialogen werden geschreven door Jos Bamps en handelen over de laatste 20 minuten waarin het Arnolfini-koppel zich opmaakt om de schilder Jan Van Eyck te ontvangen. Ze hebben het niet enkel over Jan Van Eyck en zijn geboortestad Maaseik, maar tonen tevens aan dat de man-vrouw relatie in de 15de eeuw weinig veranderd is ten opzichte van de huidige tijd. Het is een didactisch, kritisch, creatief en vaak humoristisch betoog van ca. 35' dat een publiek vanaf 17 jaar aanspreekt.

Bij schoolvoorstellingen wordt het geheel ingeleid (ca. 10') door Jolanda Swennen die tevens als muzikante (accordeon) deel uitmaakt van het muzikaal trio, verder bestaande uit Jan Winkels (sax) en Eddy Verstappen (contrabas). Zij baseren zich op melodieën van de 'Ultramontani", de Vlaamse componisten die in de 14de en 15de eeuw omwille van hun muzikale hoogstand zeer gegeerd waren aan de Europese hoven van die tijd. Deze muziek steekt in een hedendaagse kleedje.


Een document met informatie over dit project, het aanvragen van voorstellingen en de kostprijs, kan men hier downloaden.

Kijk hier alvast naar deze smaakmaker!


Za. 20/6/20. Bezoek aan de tentoonstelling “Jan Van Eyck in Brugge”
UITGESTELD. Organisatie: Pater Sangerskring www.patersangerskring.org en het Van Eyckplatform www.maaseikvaneyck.be

Di. 15/9/2020 tot woe. 30/9/2020 in de BIB, Bleumerstraat 68 Maaseik
Tentoonstelling “Vlaamse Meesters – vakmanschap inspireert”
UITGESTELD tot 2021!
Tien kunstwerken (in reproductie) van Van Eyck, van der Weyden, Breughel, van Dyck. Jordaens, Rubens en Abraham Janssens. Tien Vlaamse kultuuriconen kiezen hun favoriete meesterwerk en vertellen waarom precies dit werk hen inspireert, boeit, ontroert: Adil El Arbi, filmregisseur, bOb Van Reeth, architect, Jan Fabre, beeldend kunstenaar, Jeroen Meus, kok, Judith Vanistendael, striptekenaar, Pascale Platel, theatermaakster, Piet Goddaer, muzikant, Saskia De Coster, auteur, Veronique Branquinho, modeontwerper, Wim Vandekeybus, choreograaf
Inkom: gratis Organisatie: vtbKultuur www.vtbkultuur.be/maaseik i.s.m. de BIB https://maaseik.bibliotheek.be

Vr. 25/9/2020 om 19.30 u in de BIB, Bleumerstraat 68 Maaseik
Lezing door Leen Huet: “Vlaamse meesters: Van Eyck, Breughel en Rubens”
UITGESTELD tot 2021!
Was Jan van Eyck in de vijftiende eeuw werkelijk de uitvinder van de olieverf? Werkte hij echt samen met zijn broer Hubert aan het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal en had hij ook nog een schilderende zuster, Margriete? Waarom was Pieter Bruegel in de zestiende eeuw zo origineel met zijn landschappen en boerentaferelen? Bezocht hij echt de Kempen om boerenbruiloften bij te wonen? Wat was de voedingsbodem van Bruegels werk? Is Pieter Paul Rubens in de zeventiende eeuw de meest succesvolle kunstenaar die de lage landen ooit hebben gekend of moet hij toch wijken voor Tuymans en Fabre?

Inkom: gratis mits inschrijven via bibliotheek@maaseik.be of via +32(0)564074
Organisatie: vtbKultuur www.vtbkultuur.be/maaseik i.s.m. de BIB https://maaseik.bibliotheek.be

Van zat. 31/10/2020 t.e.m. zo. 21/02/2021 in Musea Maaseik, Markt 45, Maaseik
Tentoonstelling “Door de bril van Van Eyck”
UITGESTELD tot 2021!
Er werd al heel wat onderzoek gedaan naar Van Eyck als schilder, de symboliek in zijn werken en de innoverende technieken die hij beheerste. Maar wat leert een werk van Van Eyck ons over zijn tijdgenoten en de voorwerpen die ze gebruikten?” Kijken naar een paneel van Van Eyck is immers kijken doorheen een venster naar de 15de eeuw! Aan de hand van een selectie van archeologische voorwerpen brengt Musea Maaseik de bezoeker dichter bij het leven in de middeleeuwen in Maaseik en omstreken.
Inkom voor musea en tentoonstelling:
Inkom: €2,00 tot €6,00 Gratis voor inwoners van Maaseik.
Sluitingsdagen: maandagen, 25 en 26 december en 1 januari.
Organisatie: Dienst Musea https://toerisme.maaseik.be/museamaaseik

Zat. 7/11/2020 van 10.30 u tot ca. 16 u in de Minderbroederskerk en het Auditorium van de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik, Boomgaardstraat 10, Maaseik
UITGESTELD tot 2021!
Tweede Van Eyck Symposium met als thema: “Harmonie bij de Van Eycks in natuur en muziek”
Met o.a.: Wim Ros over de 15de eeuwse orgels, Paul van den Bremt over de 'Flora op het Lam Gods', Jan Bustin, dhr. en mevr. Kemperdick-Von Firsk, resp. over rijke brokaten stoffen met repeterende florale motieven en de natuur, een demonstratie op het gereconstrueerde Van Eyckorgel uit het Nationaal Orgelmuseum in Elburg.
Inkom incl. lichte lunch: €18,00/€24,00/pers
Organisatie: het Van Eyck Platform www.maaseikvaneyck.be i.s.m. o.a. Regionaal Landschap Hoge Kempen en Maasland en andere organisaties.

Aanvankelijk op Zon. 29/11/2020 om 15 u in de St.-Annakerk te Aldeneik-Maaseik.
Verplaatst naar 28/11/2021!
Concert door Aquil’Altera aangevuld met Ilze Bertrand op organetto en altus Pieter De Praetere.
Het programma is een samenwerking met auteur Jonas Bruyneel, auteur van “Vijd, het verdriet van Het Lam Gods”. Het bevat verhalen omringd door muziek uit de tijd van Van Eyck en met twee speciaal voor het Van Eyckjaar gecomponeerde werken van de hand van Mirek Coutigny en Kris De Baerdemacker.
Inkom: €18,00/€20,00
Organisatie: het Van Eyck Platform www.maaseikvaneyck.be