5 oktober 2021 om 19.30 uur in C.C. Achterolmen

Lezing over "De gebroeders van Eyck in Limburg, hun oorsprong en beginjaren” door historicus prof. Jan Dumolyn (UGent) en historicus en Maaseikenaar Bert Mersch. Beiden zijn eminente Van Eyck-kenners en zijn ervan overtuigd dat de Van Eycks afkomstig zijn uit het Maasland en wellicht van Maaseik! Hier moet u bij zijn!

 • Harmonie bij de Van Eycks in natuur en muziek”, het tweede Van Eycksymposium op zaterdag 5 maart 2022 van 10.30 tot 16 uur in het Auditorium van de Stedelijke Academie voor Kunsten, Boomgaardstraat 10 te Maaseik. 


  (LET OP! dit symposium was aanvankelijk gepland op 6 november 2021!)

  Het symposium focust op de muziek en de natuur in de tijd van de Van Eycks.
  O.a. de heer Wim Ros geeft toelichting bij de bouw van 15de-eeuwse orgels zoals te zien bij 'de zingende en musicerende engelen' op Het Lam Gods. De heer Paul van den Bremt geeft toelichting over 'De Wonderbaarlijke Tuin' bij de Van Eycks en Jan Bustin, over de rijke florale motieven en technieken bij de Van Eycks. Een bekend ensemble brengt live muziek en het minutieus nagebouwde Van Eyckorgel uit het Nationaal Orgelmuseum in Elburg wordt ter plaatse bespeeld. Dit Van Eyckorgel is gebouwd door de heer Winold Van der Putten.
  Hij heeft een grote passie voor historische orgels en oude stemmingen en beheerst het eeuwenoude ambacht van orgels bouwen.
  Organisatie: het Van Eyck Platform i.s.m. het stadsbestuur, Regionaal Landschap Hoge Kempen en diverse natuurverenigingen.
  Definitief programma en inschrijven vanaf 1 september 2021 via http://maaseikvaneyck.be
  Ter gelegenheid van dit symposium wil het Van Eyckplatform een ‘Van Eyck Consensus’ publiceren. Deze ‘consensus’ wil een ‘leeswijzer/kijkwijzer’ zijn voor 'kennis' over de Van Eycks en dit voor verschillende doelgroepen, o.a. voor het basis- en secundair onderwijs. De recente ontwikkelingen en onderzoeken over de ‘herkomst van de gebroeders Van Eyck’ worden belicht alsook de artistieke, technische en (kunst)historische aspecten. De Van Eyck Consensus is gebaseerd op publicaties van gerenomeerde onderzoekers en publicaties, o.a. op een aantal artikels in het tijdschrift De Maaseikenaar. Enkele artikels kan men downloaden op deze pagina


 • Concert van Aqui'AlterA op zondag 28 november 2021 om 15 uur in de Sint-Annakerk te Aldeneik-Maaseik
  Het concert, onder auspiciën van de kerkfabriek St.-Anna Aldeneik met altus Pieter De Praetere, is een samenwerking met auteur Jonas Bruyneel, auteur van “Vijd, het verdriet van Het Lam Gods”. Het bevat verhalen omringd door muziek uit de tijd van Van Eyck en met twee speciaal voor het Van Eyckjaar gecomponeerde werken van de hand van Mirek Coutigny en Kris De Baerdemacker. De kaartverkoop wordt georganiseert m.m.v. vzw Jeugd en Muziek Maaseik.
  Inschrijven via JEUGD EN MUZIEK MAASEIK.
  Inkom: €18,00/€20,00

  Organisatie: het Van Eyckplatform i.s.m. het stadsbestuur en de vzw Sint-Annakerk Aldeneik.


Het Van Eyck pop-up Museum is gelegen in het pand Kloosterbempden nr. 5 aan het Muntplein te Maaseik. De tentoonstelling loopt nog tot zondag 9 januari 2022 (einde kerstvakantie) en is (na reservering) elke dag gratis toegankelijk van 10 tot 17 uur.


In het pop-up museum staat de bezoeker oog in oog met alle werken van Van Eyck, op ware grootte (in reproductie wel te verstaan).

Natuurlijk mag het imposante ‘Het Lam Gods’ niet ontbreken en kunnen we beschikken over de nieuwste digitale bestanden van de gerestaureerde panelen!
We focussen op Maaseik als geboorteplaats van de gebroeders Van Eyck en maken een leuke, didactische expo waar ook jongeren vanaf 11 jaar zich kunnen amuseren.

In deze expo worden ook Het Lam Gods van Jan Peeters en de terracottabeelden Johannes de Doper en Joanna Arnolfini van Jan Winkels opgenomen.
Tevens wordt voor het eerst het bronzen beeld van Jan Van Eyck van de 19de eeuwse beeldhouwer J.G. Buckens getoond, dat zopas werd aangekocht door Jos Baeten. Op zaterdag krijgt u deskundige uitleg door de leden van het Van Eyckplatform.

Organisatie: de diensten Cultuur en Toerisme stad Maaseik, de Gidsenbond Maaseik en het Van Eyckplatform Maaseik.

 

Via de website van het

CENTRUM VOOR DE STUDIE VAN CHRISTELIJKE TRADITIES van de UGent kan men de lezingen over het Lam Gods herbeluisteren.

Lees meer...