Kalender


Door de coronapandemie zijn geplande activiteiten voor het Van Eyckjaar 2020 afgelast, uitgesteld of verplaatst naar 2021. Klik hier voor een overzicht.
 • De ‘Van Eyck Consensus’, een publicatie voor verschillende doelgroepen.
  Deze ‘consensus’ wil een ‘leeswijzer/kijkwijzer’ zijn voor 'kennis' over de Van Eycks en dit voor voor verschillende doelgroepen, o.a. voor het basis- en secundair onderwijs. De recente ontwikkelingen en onderzoeken over de ‘herkomst van de gebroeders Van Eyck’ worden belicht alsook de artistieke, technische en (kunst)historische aspecten. De Van Eyck Consensus is gebaseerd op publicaties van gerenomeerde onderzoekers en op publicaties, o.a. op een aantal artikels in het tijdschrift De Maaseikenaar. Enkele artikels kan men downloaden op deze pagina

 • “Harmonie bij de Van Eycks in natuur en muziek”, het tweede Van Eycksymposium op zaterdag 6 november 2021 van 10.30 tot 16 uur in het Auditorium van de Stedelijke Academie voor Kunsten, Boomgaardstraat 10 te Maaseik. 
  Met o.a.: Wim Ros over de 15de-eeuwse orgels, Paul van den Bremt over De Wonderbaarlijke Tuin, Jan Bustin, dhr. en mevr. Kemperdick-Von Firsk, resp. over rijke brokaten stoffen met repeterende florale motieven en de natuur, een demonstratie op het minitieus nagebouwde Van Eyckorgel uit het Nationaal Orgelmuseum in Elburg.
  https://maaseikvaneyck.be/kalender/symposium-harmonie-bij-de-van-eycks.html
  Organisatie: het Van Eyck Platform maaseikvaneyck.be i.s.m. het stadsbestuur, Regionaal Landschap Hoge Kempen en diverse natuurverenigingen.

 • Concert van Aqui'AlterA op zondag 28 november 2021 om 15 uur in de Sint-Annakerk te Aldeneik-Maaseik. https://maaseikvaneyck.be/kalender/concert-aquil-altera.html
  Het ensemble wordt aangevuld met Ilze Bertrand op organetto en altus Pieter De Praetere.
  Het programma is een samenwerking met auteur Jonas Bruyneel, auteur van “Vijd, het verdriet van Het Lam Gods”. Het bevat verhalen omringd door muziek uit de tijd van Van Eyck en met twee speciaal voor het Van Eyckjaar gecomponeerde werken van de hand van Mirek Coutigny en Kris De Baerdemacker.
  Inkom: €18,00/€20,00
  Organisatie: het Van Eyck Platform maaseikvaneyck.be


MAASEIK SPREEKT (en luistert!)

Al enkele jaren stellen het Van Eyckplatform, de Pater Sangerskring, Davidsfonds Maaseik, Vormingplus Limburg, Bibliotheek Maaseik en Musea Maaseik een interessant programma op onder de naam: ‘MAASEIK SPREEKT (en LUISTERT)’. U bent van harte welkom!

Maaseik wordt in de kijker gezet door de Maaseikenaren zelf! Daarnaast ook nog enkele verassende en creatieve sprekers. Ontdek de activiteiten in de folder 'MAASEIK SPREEKT (EN LUISTERT)'2019-2020.


Aanvullende lezingen

 1. 'Onder de radar (…)', lezing op 22 oktober 2020, door dr. Wouter Gheyle (UGent i.s.m. PCCE Limburg), afgelast wegens corona. Een nieuwe datum in 2021 wordt bepaald.

 2. “Bijkomende onderzoeken leiden tot nieuwe archeologische inzichten over de bouwgeschiedenis van de Sint-Annakerk in Aldeneik”, lezing op 10 november 2020, door Anja Neskens, is  afgelast wegens corona. Geen nieuwe datum.


Via de website van het

CENTRUM VOOR DE STUDIE VAN CHRISTELIJKE TRADITIES van de UGent kan men de lezingen over het Lam Gods herbeluisteren.

Lees meer...