Knowledge, Network and Society in the Age of Van Eyck


When: 16-12-2022 from 08:30 to17:30
Where: Ghent, MSK: Ghent Museum of Fine Arts, Auditorium
Language: English
Organizer: Mathijs Speecke
Contact: mathijs.speecke@ugent.be

Interdisciplinary workshop on Van Eyck and Early Netherlandish painting.

On Friday 16 December 2022the Henri Pirenne Institute and the Ghent Museum of Fine Arts (MSK), with the generous support of the Suermondt Ludwig Museum Aachen, the Ghent University - VUB Urban History Research Alliance, the Faculty of Arts & Philosophy and Friends of the MSK, are hosting the interdisciplinary hybrid workshop 'Knowledge, Network and Society in the Age of Van Eyck'.

At this workshop both early career researchers as well as established academics will shed their light on new research questions that have arisen in the aftermath of the ‘Van Eyck. An Optical Revolution’ exhibition (MSK, 2020). The organisers invite all those interested to join the workshop, which will take place at the auditorium of the Ghent Museum of Fine Arts. The full program and registration details can be found here. Direct link to the registration page is here.

Hubert en Jan Van Eyck
zijn ereburgers Maaseik


Het Stadsbestuur van Maaseik honoreerde de Van Eycks als ereburgers. De officiële plechtigheid ging door op 27 juni 2022 en had plaats aan de voet van het standbeeld van de gebroeders op de Markt.
Het Van Eyckplatform, dat hiervoor onvermoeibaar ijverde, feliciteert het stadsbestuur van harte! De Cultuurraad bekrachtigde dit ereburgerschap.

De voorzitter overhandigde het eerste exemplaar de 'Maaseik Consensus, over alles wat u over Van Eyck wilde weten maar niet durfde vragen'. Het werd een bundeling van artikelen over de herkomst van de Van Eycks. Bovendien ontving het stadsbestuur een digitale print van kunstenares Bie Flameng uit Neerpelt. Klik hier voor het fotoalbum van het stadsbestuur en hier voor een fotoalbum van het Van Eyckplatform.
De 'Maaseiker Consensus' (zie afbeelding) is voor € 10 te koop bij Rooske en bij Van Vanckenray op de Bosstraat. Bestellen kan via overschrijving op BE37 9730 0799 2228 (exclusief verzendingskosten) met vermelding 'Consensus'.

Ook de VRT en andere media besteedden aandacht aan het evenement: vrtnws.be/p.11jedXnXG

Gebroeders Van Eyck EREBURGERS van de stad Maaseik. ALLE partijen van de stad Maaseik keuren dit initiatief van het Van Eyckplatform en besluit van de culturele raad goed. De burgemeester gaf samen met schepen Giebens verantwoording. Het Van Eyckplatform bracht een boekje uit over de Van Eycks en Maaseik, met alle informatie. Het stadsbestuur kreeg een mooi schilderij van kunstenaar Bie Flameng.

Fotoalbum reeks 1: https://photos.app.goo.gl/4AyEHygiWvsWQaLg9

Fotoalbum reeks 2: https://photos.app.goo.gl/d5MgANpJsKa6x9N88

PODCAST: Eerste internationale superster, spion en geheime missies: dit is Jan Van Eyck

Mogen we een van de grootste schilders aller tijden een Limburger noemen? Ja. Niet alleen jouw krant beweert dat, gereputeerde experten bevestigen. Neen? Luister dan naar de vierde podcast over de tien grootste Limburgers ooit en overtuig jezelf Jan Bex (HBVL).

Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck (trailer)


Na acht jaar restauratie heeft De Aanbidding van het Lam Gods, een van de grootste meesterwerken in de geschiedenis van de schilderkunst, zijn oorspronkelijke pracht teruggekregen. Gemaakt door Hubert en Jan Van Eyck in 1432, blijft dit monumentale schilderij, het indrukwekkend realisme en de virtuositeit van de gebroeders tot de verbeelding spreken!

Door de coronapandemie zijn de meeste activiteiten voor het Van Eyckjaar 2020 afgelast of verplaatst naar 2021 en 2022.
Klik hier voor een overzicht.

Onderstaande activiteiten zijn op de valreep wel kunnen doorgaan.


Burgemeester Johan Tollenaere in de sociale media ...
"Van Eyck komt meer en meer in beeld in onze stad.
Na de geslaagde “street art” op de grote gevel bij de Carrefour, gingen ook de leerlingen van Beeldende Kunst - Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik aan de slag rond hun voorganger. Het resultaat hiervan kan je nu bewonderen op de glazen toegangscabines van onze parkeergarages.

Sjiek gedaan leerlingen en dank voor begeleiding aan onze leerkrachten Beeldende & Audiovisuele Kunsten Eveline Braeckman en Chris Vosters".

De Jan Van Eyck Trippel heeft de zilveren medaille gewonnen in Lyon! Een klant van brouwmeester Peter Croonenberghs stuurde enkele flesjes op en zie ...


Een dikke proficiat! Hopelijk kunnen alle Van Eyck liefhebbers er weer snel van genieten! 

Maaseikenaar Jan Dewit stapt 'in de voetsporen van Van Eyck'.

Hij vergezelde het Van Eyckplatform Maaseik regelmatig 'IN DE VOETSPROREN VAN VAN EYCK' en maakte daarvan enkele mooie films. Nu bezocht hij de Van Eyck pop-up expo aan het Muntplein van het winkelcentrum Kloosterbempden nr. 5 en maakte twee mooie documentaires.
Deel 1: 
Van Eyck goes graffiti

Deel 2: Van Eyck goes graffiti

Van Eyck in Maaseik - Pop Up tentoonstelling


"Van Eyck-jaar komt op gang in Maaseik"

TVL-MEDIA EN CULTUUR 05/02/2020

Van Eyck goes graffiti


Op enkele plaatsen in het stadscentrum schikderen graffiti kunstenaars grote afbeeldingen van Van Eyck!
Hier is Studio Giftig aan 't werk op een gevel van het oude RTT gebouw aan de Philipslaan.

Lam Gods: De Verlokking van de Werkelijkheid

Het Lam Gods, geschilderd door Jan en Hubert Van Eyck.

Deze uitzending is nog te zien op Canvas tot 4 mei 2021.

In een spectaculaire enscenering nemen gerenommeerde kunsthistorici ons mee naar het hart van de scheppingsdaad.

Een aantal deskundigen ontvingen wij enkele keren in Maaseik en sommigen waren gastsprekers op het Van Eyck Symposium op 7 oktober 2017. Op deze pagina vindt u hun referaten en een fotoreportage van het symposium.

Waarom "Van Eyck goes graffiti" net in Maaseik?


In deze film probeert Jan Dewit als oud-gids van de stad Maaseik op deze vraag een antwoord te geven. Je kunt meegenieten van het ontstaan van dit schitterend kunstwerk dat intussen voltooid is. Als toemaatje krijg je er een interview met de makers bovenop. Dit indrukwekkende stukje street art zet Maaseik andermaal op de kaart.
Veel kijkplezier en kom zelf eens kijken in Maaseik aan de Philipslaan op de parking van de Carrefour.

De tentoonstelling “Van Eyck. Een optische revolutie” werd helaas gesloten: COVID-19. Het MSK en Toerisme Vlaanderen brengen de tentoonstelling alsnog bij u thuis, virtueel en mét audiotour!


Kurt Bosmans van Street Art Festival heeft op Radio 2 en VRTnws ook nog eens onze graffitimuur onder de aandacht gebracht. Positieve promotie voor onze stad.

 

https://radio2.be/luister/select/radio-2-limburg/street-art-in-maaseik-indrukwekkende-ode-aan-jan-van-eyck-op-muur

 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/05/moderne-jan-van-eyck-siert-muur-in-maaseik-het-mocht-wel-eens/

 

© rr

Miguel Angel Belinchón is een Spaanse plastische kunstenaar die in de kunstwereld bekend staat als Belin.

Dit twee graffiti project ontvangt de bezoekers in de Van Eyckstad vanaf de Pater Sangersbrug over de Maas, de meest Noord-Oostelijke toegang tot België!

Foto's: Wim