Foto's: Roger Maes
Logo: Chris Vosters
Dagvoorzitter is professor dr. Jan Dumolyn
Dr. Jan Dumolyn (°1974, Brugge) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent en behaalde een doctoraat in 2001. Hij is sinds 1995 verbonden aan het Departement Middeleeuwse Studies. Hij is in 2023 benoemd tot gewoon hoogleraar en tot voorzitter van het Henri Pirenne Instituut voor Middeleeuwse Studies.
In 2019-2020 is de heer Dumolyn co-curator voor de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een Optische Revolutie’. Zijn volledig curriculum met bibliografie is 38 pagina’s lang en legt getuigenis af van de enorme productiviteit en veelzijdigheid van professor Jan Dumolyn.
Derde Van Eyck Symposium op 2 november 2024:
'Het leven en werken der Van Eycks'
Een keur van academische en plaatselijke Van Eyckexperten stellen hun meest recente bevindingen voor tijdens een uitdagend symposium - onder de auspiciën van de Stad Maaseik - op zaterdag 2 november 2024 in het Auditorium van het Minderbroedersklooster, Boomgaardstraat 10 te Maaseik.
De referaathouders van het derde Van Eyck Symposium zijn:
Lic. Bert Mersch (°1947), studeerde moderne geschiedenis, specialisatie middeleeuwen, aan Katholieke Universiteit van Leuven en werd op 1 augustus 1972 benoemd tot leraar geschiedenis aan het Bisschoppelijk College te Echt, nu het Connect College. Sinds zijn pensionering in 2010 is hij vrijwillige archivaris van de stad Maaseik. Zijn referaat doet een poging om meer inzicht te krijgen in het verborgen leven van Jan van Eyck. Vanaf zijn geboorte (1390?) tot 1422 is geen enkel geschreven document dat met zekerheid aan Jan kan worden toegeschreven bewaard gebleven. Over de jeugd van Hubert is nog minder bekend.
Dr. Mathijs Speecke (°1993, Roeselare) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent, waar hij in 2016 afstudeerde met een specialisatie in middeleeuwse geschiedenis.
De heer Filip Gielen evoceert op virtuoze wijze 'De grafspreuk van Hubert Van Eyck'. Hubert van Eyck overleed terwijl hij in Gent aan het Lam Gods werkte en is vermoedelijk begraven in de crypte van de Vijdkapel, waar zijn werk moest komen.
Dr. Joannes van den Maagdenberg (UGent):
Na een periode gewerkt te hebben als arbeider in de moderne culturele sector, besloot Joannes van den Maagdenberg zich te verdiepen in de middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Gent. Zijn masterthesis over patronage in de Brugse Sint-Jacobskerk stimuleerde hem om zich te specialiseren in de Brugse kunstgeschiedenis vanuit een sociale invalshoek.
Dr. Hendrik Callewier (KULeuven Kulak):
De heer Callewier is diensthoofd van de Rijksarchieven in Brugge en Kortrijk en gastdocent aan de KU Leuven Kulak. Hij promoveerde tot doctor in de geschiedenis met een verhandeling over de seculiere clerus van het Bourgondische Brugge. Hij doet voornamelijk onderzoek naar stadsgeschiedenis in het laatmiddeleeuwse Vlaanderen.
Dr. Griet Steyaert (KIK-IRPA Brussel) is conservator-restorator van schilderijen, doctor in de kunstgeschiedenis en specialist van de Vlaamse Primitieven.
Dr. Till-Holger Borchert is een Duitse kunsthistoricus en conservator die (voornamelijk) werkt aan Noordelijke Renaissancekunst van ca. 1380 tot 1550. In 2022 werd hij benoemd tot directeur van het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken.
Dr. Ingrid Geelen (KIK-IRPA Brussel) behaalde een Masters in Oosterse Filologie en een postgraduaat in de Culturele Studies (KU Leuven). Daarna oriënteerde ze zich naar kunstgeschiedenis en restauratie en specialiseerde ze in middeleeuwse beeldhouwkunst en polychromie.
Lic. Jos Henckens studeerde Moderne Geschiedenis aan de KU Leuven. Hij mag putten uit zijn enthousiaste ervaringen als leraar Geschiedenis aan het Atheneum van Overpelt en uit zijn brede interesse in diverse historische thema's.