In de voetsporen van Van Eyck

Door de coronapandemie zijn de meeste activiteiten voor het Van Eyckjaar 2020 afgelast of verplaatst naar 2021. Klik hier voor een overzicht.


De leden van het Van Eyckplatform hebben bijzondere interesse voor het Van Eyckerfgoed en de herkomst van de Van Eyck's. In tegenstelling tot sommigen van tijdgenoten, zoals de Gebroeders van Limburg uit Nijmegen, twijfelt men aan hun geboorteplaats en beschikt Maaseik over weinig of geen informatie ter zake. Een uitdaging dus voor de leden van het Van Eyckplatform.
Eén van de bronnen die Maaseik als geboortestad vermelden is het '
Het schilderboeck' van Karel van Mander. De stad Maaseik kocht dit werk aan in 1608 en bewaard het in een kluis, zie het filmdocument hierboven.

  • Wij weten steeds meer over hun afkomst!
  • Welke archieven wachten op ontsluiting?
  • Kent men alle plaatsen die Jan Van Eyck heeft bezocht?
  • Vragen voor een boeiende zoektocht 'in de voetsporen van Van Eyck'.

Bron: Toerisme Vlaanderen

VERONA (VAN EYCK RESEARCH IN OPEN ACCESS)


VERONA is een pioniersproject van het Studiecentrum dat gefinancierd wordt door BELSPO. Het heeft drie objectieven: 1. onderzoek van de techniek van Jan van Eyck en zijn atelier; 2. het documenteren van zijn oeuvre (in Europese collecties) volgens een zelfde gestandaardiseerde methode; 3. het online beschikbaar maken van dit materiaal als stimulans voor het comparatief onderzoek. Dit laatste aspect wordt gefinancierd door Musea Brugge, structureel partner in VERONA.