BEZOEK AAN DE LUCCA MADONNA IN HET STÄDEL MUSEUM VAN FRANKFURT


Het Städel museum in Frankfurt, gesticht door de bankier Friedrich Städel in 1815, is één van de oudste en belangrijkste kunstmusea van Duitsland.

De verzameling omvat meer als 3 000 schilderijen van de Middeleeuwen over de Moderne tot de Hedendaagse kunst. De Lucca Madonna is één van de topstukken van het museum en heeft er een prominente plaats. Zijn naam dankt het schilderij uit ca 1435 (657mm x 496mm) aan de hertog van Lucca, die het vroeger in zijn bezit had.

De Madonna met kind, zittend onder een baldakijn vult bijna het hele schilderij: Maria zit op een houten troon en de leuningen zijn door metalen leeuwtjes versierd. Ze zijn zo fijne geschilderd, dat ze ons aan bronzen beeldjes doen denken. Het baldakijnstof in blauw, groen en goudkleur in een terugkerend rijenpatroon, voelt warm aan en is vergelijkbaar met de Mariatriptiek van Dresden. De kleuren van hemd (wit) - rok (blauw) en mantel (rood) vallen harmonieus samen. De rijke plooien in de rode mantel geven het geheel een uitgesproken waardigheid. Beneden is hij met parels, edelstenen en goudborduursel afgezoomd. Parels en een rode edelsteen sieren het diadeem en de ringvinger aan de linkerhand heeft een blauwe edelsteen, en boven deze ring is nog een tweede gouden ring geschilderd. Over Maria's schouders valt het volumineuze haar op de mantel, terwijl ze naar het Jezus kind kijkt, dat rechtop van de borst drinkt. De zachte lichtinval van het grote venster geeft het schilderij een religieuze atmosfeer. Onze Van Eyckreizigers bleven dan ook een ganse dag, niet enkel om dit werk van onze beroemde Maaseikenaar te bewonderen, maar ook de andere collecties van het Städel museum.


De vierdaagse reis werd aangevuld met een gegidste stadswandeling in Frankfurt, een bezoek aan het nabijgelegen Darmstadt, met de Mathildenhöhe in prachtige Jugendstil en de Waldspirale van Hundertwasser, het laatste werk van de Oostenrijkse meester. De laatste dag keerden we terug via Mainz, met een bezoek aan het Gutenbergmuseum en de romaanse Dom.

Foto: WC

Frankfurt van

12 tot 15 juli 2012