Gent

28 mei 2019

Foto: Wim

In de 'voetsporen van Van Eyck' bracht ons op dinsdag 28 mei naar Gent. Onder de deskundige leiding van mevrouw Anne van Grevenstein bezochten wij het 'Gents Altaarstuk'. Mevrouw van Grevenstein is voormalig adviseur van de Kathedrale Kerkfabriek Sint‑Baafs, leidde de restauratie van het Lam Gods en volgt het dossier vanuit de ‘Topstukkenraad’.
Vooraf werden wij hartelijk ontvangen door kanunnik Ludo Collin, kanselier en secretaris van het Bisschoppelijk Kunstpatrimonium in het Bisschopshuis. Het Lam Gods bewonderend luisterden wij naar Anne van Grevenstein. Zij vertelde over de resultaten van de eerste fase van de behandeling van het Lam Gods en de gesloten buitenluiken. Zij legde ons de plannen uit voor de nieuwe opstelling in 2020 in de Sint-Baafskathedraal.

Vervolgens leidde zij ons naar het "open restauratie atelier" van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium waar het onderste register van het altaarstuk momenteel gerestaureerd wordt. Wij waren aangenaam verrast toen wij werden ontvangen door de heer Johan De Smet, senior curator van het MSK.
Bovendien verscheen mevrouw Hélène Dubois van het Koninklijk Instituut voor Cultureel Erfgoed (KIK-IRPA, Brussel). Zij legde haarfijn uit hoe haar medewerkers de verschillende delicate technieken hanteren bij het restaureren van het kunstwerk.


Informatie over Het Lam Gods altaarstuk kunt u vinden op www.closertovaneyck.kikirpa.be.