Van Eyckjaar 2021

VAN EYCKJAAR 2021 in Maaseik

Activiteitenkalender Van Eyck 2021

Het Van Eyckplatform, VTB-kultuur, Musea Maaseik, Academie voor Kunsten Maaseik en het Cultuurcentrum Achterolmen verrassen in 2021 met leuke initiatieven, laagdrempelig en voor een breed publiek.
Kijk op https://www.maaseik.be/van-eyck-2021 naar wat er allemaal te beleven valt in 2021 • UITGESTELD!
  Lezing door Filip Van Beurden: De Diefstal van de Rechtvaardige Rechters van Van Eyck.

  Donderdag 18 februari 2021 om 19.30 u. in de BIB, Bleumerstraat 68, Maaseik
  Filip Van Beurden, van oorsprong wetenschapper maar gebeten door de geschiedenismicrobe, zal een helder relaas brengen over het ‘Lam Gods’ en de mysterieuze verdwijning van het paneel van ‘De Rechtvaardige Rechters’. Dit waar gebeurde verhaal zal niemand onberoerd laten.De lezing neemt u in het eerste deel mee op een boeiende reis doorheen de geschiedenis en de kunsthistorische waarde van het ‘Lam Gods’. Na de pauze gaat Filip in het tweede deel als een echte wetenschapper alle mogelijke invalshoeken en gangbare verhalen van de verdwijning van “De Rechtvaardige Rechters” na. Hij verwerkt ook de recente informatie van het nieuwste boek van Marc de Bel ‘De veertiende brief’.
  Gratis toegang maar aanmelding verplicht via bibliotheek@maaseik.be +32(0)89/564074 of aan de balie van de BIB.

 • UITGESTELD!
  Tentoonstelling ‘Door de bril van Van Eyck’ van zaterdag 6 maart 2021 tot zondag 30 mei 2021 van 10 u. tot 17 u. In het Regionaal Archeologisch Museum, Markt 45 te Maaseik.
  (Gesloten op maandag).
  Een kleine maar fijne tentoonstelling met een “archeologische insteek” en niet de klassieke kunsttentoonstelling. Wel een speurtocht naar de achtergrond van heel wat objecten op Van Eycks schilderijen.
  Inkom: €6 (inbegrepen bij museumticket)

 • UITGESTELD!
  Het Van Eyck pop-up Museum van vrijdag 2 april 2021 (start Paasvakantie) tot zondag 9 januari 2022 (einde kerstvakantie) van 10 u. tot 17 u. te Kloosterbempden pand nr. 5, Maaseik.

  Dagelijks geopend. Gratis toegang.
  Met reproducties van de werken van Van Eyck – waaronder Het Lam Gods op ware grootte - wordt een 'Constkamer' gemaakt met info-pancartes in vier talen en kwisvragen voor kinderen, jongeren en gezinnen.
  In deze expo worden ook Het Lam Gods van Jan Peeters, de beelden Johannes de Doper en mevr. Arnolfini van Jan Winkels en de mooiste graffitiwerken geïnspireerd op het werk van Van Eyck uit de jongeren-workshop opgenomen.
  Inkom: gratis Organisatie: de diensten Cultuur en Toerisme m.m.v. de Gidsenbond Maaseik.

 • Van Eyck in graffiti vanaf vrijdag 2 april 2021 op enkele gevels en glazen trappenhallen in de binnenstad van Maaseik.
  Kunstwerken geïnspireerd op leven en werk van Van Eyck door gerenommeerde artiesten en studenten van de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik
  Organisator: diensten Cultuur, Jeugd en de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik
  Gratis toegang.

 • Tentoonstelling “Le Pouvoir se mange seul” van de Congolees-Belgische Vévé ‘Shake’ Mazimpaka.

  In het “uitgestelde” Van Eyckjaar 2021 zal het werk “Le pouvoir se mange seul” tentoongesteld worden in de Sint-Catharinakerk, gelegen ik het hartje van Maaseik. De twintig panelen vormen een filmisch en allegorisch schilderwerk vol kleuren en betekenissen. Een brochure is samengesteld met achtergrond en informatie over de verschillenden panelen en de relatie met het origineel Lam Gods.

  Tijdens de opening van de expo licht Vévé haar werk toe en speelt ze een intieme set voor ons. 

  Opening van de tentoonstelling: vrijdag 11 juni 2021, 18u30 in de Sint-Catharinakerk Maaseik.

  Duurtijd van de expo: van 11 juni tot 31 juli 2021.

  Inkom: gratis, tijdens de openingsuren van de kerk.


 • Detectivespel: Duikt een verloren werk van Van Eyck op?
  Na een uit de hand gelopen nachtelijke ruzie, vindt de politie een oude koker die een mogelijk spoor vormt naar een onvermoede schat! Benieuwd of er echt sprake is van een authentieke Van Eyck? Een politie-inspecteur neemt je mee op tocht door Maaseik om dit raadsel op te lossen. Dit spel kan je het ganse jaar door reserveren bij Toerisme Maaseik. Prijs : € 60.00 voor groepen van 4-10 personen.

 • Maaseik by night: Zjang van Eyck, einen van bi-j ós?
  Sfeervolle avondwandeling met gids, originele denkpistes, Van Eyck wistjedatjes en projecties….Nadien ben je overtuigd, Zjang is eine van bi-j ós! Elke zaterdagavond van 17-30 tot 18.30 uur (vanaf 7 november) Prijs: € 4.00 pp. Vooraf reserveren verplicht bij Toerisme Maaseik.

 • In de voetsporen van Van Eyckhttps://maaseikvaneyck.be/in-hun-voetsporen.html

 • De ‘Van Eyck Consensus’, een publicatie voor verschillende (onderwijs)doelgroepen.
  Over deze ‘consensus’ en de ‘herkomst van de gebroeders Van Eyck’ verschenen in het tijdschrift De Maaseikenaar in dit Van Eyckjaar 2020 meerdere artikels. Deel 4 is verschenen in de 4de editie 2020 van De Maaseikenaar. De vier delen kan men op deze pagina downloaden.

 • “Harmonie bij de Van Eycks in natuur en muziek”, het tweede Van Eycksymposium op zaterdag 6 november 2021 van 10.30 tot 16 uur in het Auditorium van de Stedelijke Academie voor Kunsten, Boomgaardstraat 10 te Maaseik. 
  Met o.a.: Wim Ros over de 15de eeuwse orgels, Paul van den Bremt over De Wonderbaarlijke Tuin, Jan Bustin, dhr. en mevr. Kemperdick-Von Firsk, resp. over rijke brokaten stoffen met repeterende florale motieven en de natuur, een demonstratie op het gerenconstrueerde Van Eyckorgel uit het Nationaal Orgelmuseum in Elburg.
  https://maaseikvaneyck.be/kalender/symposium-harmonie-bij-de-van-eycks.html
  Organisatie: het Van Eyck Platform maaseikvaneyck.be i.s.m. Regionaal Landschap Hoge Kempen en diverse natuurverenigingen.

 • Concert van Aqui'AlterA op zondag 28 november 2021 om 15 u. in de Sint-Annan-kerk te Aldeneik-Maaseik. https://maaseikvaneyck.be/kalender/concert-aquil-altera.html
  Het ensemble wordt aangevuld met Ilze Bertrand op organetto en altus Pieter De Praetere.
  Het programma is een samenwerking met auteur Jonas Bruyneel, auteur van “Vijd, het verdriet van Het Lam Gods”. Het bevat verhalen omringd door muziek uit de tijd van Van Eyck en met twee speciaal voor het Van Eyckjaar gecomponeerde werken van de hand van Mirek Coutigny en Kris De Baerdemacker.
  Inkom: €18,00/€20,00
  Organisatie: het Van Eyck Platform maaseikvaneyck.be