Van Eyckjaar 2021

VAN EYCKJAAR 2021 in Maaseik

Activiteitenkalender Van Eyck 2021

Het Van Eyckplatform, VTB-kultuur, Musea Maaseik, Academie voor Kunsten Maaseik en het Cultuurcentrum Achterolmen verrassen in 2021 met leuke initiatieven, laagdrempelig en voor een breed publiek.
Kijk op https://www.maaseik.be/van-eyck-2021 naar wat er allemaal te beleven valt in 2021Foto: Wim Corstjens

Foto: Wim Corstjens

 • AFGELAST!
  Lezing door Filip Van Beurden: De Diefstal van de Rechtvaardige Rechters van Van Eyck.

  Donderdag 18 februari 2021 om 19.30 u. in de BIB, Bleumerstraat 68, Maaseik
  Filip Van Beurden, van oorsprong wetenschapper maar gebeten door de geschiedenismicrobe, zal een helder relaas brengen over het ‘Lam Gods’ en de mysterieuze verdwijning van het paneel van ‘De Rechtvaardige Rechters’. Dit waar gebeurde verhaal zal niemand onberoerd laten.De lezing neemt u in het eerste deel mee op een boeiende reis doorheen de geschiedenis en de kunsthistorische waarde van het ‘Lam Gods’. Na de pauze gaat Filip in het tweede deel als een echte wetenschapper alle mogelijke invalshoeken en gangbare verhalen van de verdwijning van “De Rechtvaardige Rechters” na. Hij verwerkt ook de recente informatie van het nieuwste boek van Marc de Bel ‘De veertiende brief’.
  Gratis toegang maar aanmelding verplicht via bibliotheek@maaseik.be +32(0)89/564074 of aan de balie van de BIB.

 • Tentoonstelling ‘Door de bril van Van Eyck’ van zaterdag 6 maart 2021 tot zondag 30 mei 2021 van 10 u. tot 17 u. In het Regionaal Archeologisch Museum, Markt 45 te Maaseik. (Gesloten op maandag).
  Een kleine maar fijne tentoonstelling met een “archeologische insteek” en niet de klassieke kunsttentoonstelling. Wel een speurtocht naar de achtergrond van heel wat objecten op Van Eycks schilderijen. Een organisatie van Musea Maaseik.
  Inkom: €6 (inbegrepen bij museumticket)

 • Het Van Eyck pop-up Museum van vrijdag 2 april 2021 (start Paasvakantie) tot zondag 9 januari 2022 (einde kerstvakantie) van 10 u. tot 17 u. te Kloosterbempden pand nr. 5, Maaseik.

  Van vrijdag 2 april 2021 (start Paasvakantie) tot zondag 9 januari 2022 (einde kerstvakantie) van 10 u. tot 17 u. te Kloosterbempden nr. 5, Maaseik.
  Leven en werk van Van Eyck met reproducties van alle werken van Van Eyck op ware grootte. Met animatie voor kinderen, jongeren en gezinnen.
  In deze expo worden ook Het Lam Gods van Jan Peeters en de terracottabeelden Johannes de Doper en mevr. Arnolfini van Jan Winkels opgenomen.
  Organisatie: de diensten Cultuur en Toerisme m.m.v. de Gidsenbond Maaseik.
  Dagelijks geopend. Inkom: gratis.


 • Van Eyck in graffiti vanaf vrijdag 2 april 2021 op enkele gevels en glazen trappenhallen in de binnenstad van Maaseik.

  Vanaf vrijdag 2 april 2021 op enkele gevels en glazen trappenhallen in de binnenstad van Maaseik. Kunstwerken geïnspireerd op leven en werk van Van Eyck door gerenommeerde artiesten i.s.m. Street Art Festival en studenten van de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik
  Organisator: diensten Cultuur, Jeugd en de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik
  Gratis toegang.

 • Tentoonstelling “Le Pouvoir se mange seul” van de Congolees-Belgische Vévé ‘Shake’ Mazimpaka.

  Het Lam Gods op ware grootte in de moderne interpretatie van de Congolees-Belgische Vévé ‘Shake’ Mazimpaka (° 1967, Elsene). Vrijdag 11 juni 2021 om 18u30 in de Sint-Catharinakerk Maaseik.
  Opening van de tentoonstelling: tijdens de opening van de expo licht Vévé haar werk toe en speelt ze een intieme muzikale set.
  Voor een expo in de Sint-Baafskathedraal maakte Vévé in 2016 een interpretatie van het verdwenen paneel De Rechtvaardige Rechters van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, getiteld My latest iPhone Pic, De (On)rechtvaardige Rechters (2016). Dit bracht haar op het idee om de twaalf panelen van het Lam Gods op ware grootte te herschilderen in de moderne interpretatie Le pouvoir se mange seul.
  Vévé ‘Shake’ is naast beeldend kunstenaar ook frontvrouw van de Brusselse band La fille d’Ernest, waarin ex-muzikanten van the Scabs, The Wolfbanes en Red Zebra meespelen. In 2017 won ze de Artist Award op het Afrika Filmfestival. De tentoonstelling loopt tot 31 juli 2021 en is gratis toegankelijk. 

  Opening van de tentoonstelling: vrijdag 11 juni 2021, 18u30 in de Sint-Catharinakerk Maaseik.

  Duurtijd van de expo: van 11 juni tot 31 juli 2021.

  Inkom: gratis, tijdens de openingsuren van de kerk.


 • Detectivespel: Duikt een verloren werk van Van Eyck op?
  Na een uit de hand gelopen nachtelijke ruzie, vindt de politie een oude koker die een mogelijk spoor vormt naar een onvermoede schat! Benieuwd of er echt sprake is van een authentieke Van Eyck? Een politie-inspecteur neemt je mee op tocht door Maaseik om dit raadsel op te lossen. Dit spel kan je het ganse jaar door reserveren bij Toerisme Maaseik. Prijs : € 60.00 voor groepen van 4-10 personen.

 • Maaseik by night: Zjang van Eyck, einen van bi-j ós?
  Sfeervolle avondwandeling met gids, originele denkpistes, Van Eyck wistjedatjes en projecties….Nadien ben je overtuigd, Zjang is eine van bi-j ós! Elke zaterdagavond van 17-30 tot 18.30 uur (vanaf 7 november 2021) Prijs: €4.- pp. Vooraf reserveren verplicht bij Toerisme Maaseik.

 • In de voetsporen van Van Eyckhttps://maaseikvaneyck.be/in-hun-voetsporen.html

 • De ‘Van Eyck Consensus’, een publicatie voor verschillende doelgroepen.
  Deze ‘consensus’ wil een ‘leeswijzer/kijkwijzer’ zijn voor 'kennis' over de Van Eycks en dit voor verschillende doelgroepen, o.a. voor het basis- en secundair onderwijs. De recente ontwikkelingen en onderzoeken over de ‘herkomst van de gebroeders Van Eyck’ worden belicht alsook de artistieke, technische en (kunst)historische aspecten. De Van Eyck Consensus is gebaseerd op publicaties van gerenommeerde onderzoekers en op publicaties, o.a. op een aantal artikels in het tijdschrift De Maaseikenaar. Enkele artikels kan men downloaden op deze pagina

 • “Harmonie bij de Van Eycks in natuur en muziek”, het tweede Van Eycksymposium op zaterdag 6 november 2021 van 10.30 tot 16 uur in het Auditorium van de Stedelijke Academie voor Kunsten, Boomgaardstraat 10 te Maaseik. 
  Met o.a.: Wim Ros over de 15de-eeuwse orgels, Paul van den Bremt over De Wonderbaarlijke Tuin, Jan Bustin, dhr. en mevr. Kemperdick-Von Firsk, resp. over rijke brokaten stoffen met repeterende florale motieven en de natuur, een demonstratie op het minitieus nagebouwde Van Eyckorgel uit het Nationaal Orgelmuseum in Elburg.
  https://maaseikvaneyck.be/kalender/symposium-harmonie-bij-de-van-eycks.html
  Organisatie: het Van Eyck Platform maaseikvaneyck.be i.s.m. het stadsbestuur, Regionaal Landschap Hoge Kempen en diverse natuurverenigingen.

 • Concert van Aqui'AlterA op zondag 28 november 2021 om 15 u. in de Sint-Annakerk te Aldeneik-Maaseik. https://maaseikvaneyck.be/kalender/concert-aquil-altera.html
  Het concert, onder auspiciën van de kerkfabriek St.-Anna Aldeneik, wordt aangevuld met Ilze Bertrand op organetto en altus Pieter De Praetere. Het programma is een samenwerking met auteur Jonas Bruyneel, auteur van “Vijd, het verdriet van Het Lam Gods”. Het bevat verhalen omringd door muziek uit de tijd van Van Eyck en met twee speciaal voor het Van Eyckjaar gecomponeerde werken van de hand van Mirek Coutigny en Kris De Baerdemacker. De kaartverkoop wordt georganiseert m.m.v. vzw Jeugd en Muziek Maaseik.
  Inkom: €18,00/€20,00
  Organisatie: het Van Eyckplatform maaseikvaneyck.be