Activiteitenkalender Van Eyck 2021

Het Van Eyckplatform, vtbKultuur, Musea Maaseik, Academie voor Kunsten Maaseik en het Cultuurcentrum Achterolmen verrassen in 2021 met leuke initiatieven, laagdrempelig en voor een breed publiek.
Kijk op '2021: Het jaar van de Vlaamse meester' naar wat er allemaal te beleven valt in 2021.

Foto: Wim Corstjens

Foto: Wim Corstjens • Van Eyck in graffiti vanaf vrijdag 2 april 2021 op enkele gevels en glazen trappenhallen in de binnenstad van Maaseik. Kunstwerken geïnspireerd op leven en werk van Van Eyck door gerenommeerde artiesten i.s.m. Street Art Festival en studenten van de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik

  Organisator: diensten Cultuur, Jeugd en de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik.

  “Le Pouvoir se mange seul”: Het Lam Gods op ware grootte in de moderne interpretatie van de Congolees-Belgische Vévé ‘Shake’ Mazimpaka (° 1967, Elsene). Zie archief 6 ...

 • Detectivespel: Duikt een verloren werk van Van Eyck op?
  Na een uit de hand gelopen nachtelijke ruzie, vindt de politie een oude koker die een mogelijk spoor vormt naar een onvermoede schat! Benieuwd of er echt sprake is van een authentieke Van Eyck? Een politie-inspecteur neemt je mee op tocht door Maaseik om dit raadsel op te lossen. Dit spel kan je het ganse jaar door reserveren bij Toerisme Maaseik. Prijs: € 60.00 voor groepen van 4-10 personen.

 • Maaseik by night: Zjang van Eyck, einen van bi-j ós?
  Sfeervolle avondwandeling met gids, originele denkpistes, Van Eyck wistjedatjes en projecties….Nadien ben je overtuigd, Zjang is eine van bi-j ós! Elke zaterdagavond van 17-30 tot 18.30 uur (vanaf 7 november 2021) Prijs: € 4.- pp. Vooraf reserveren verplicht bij Toerisme Maaseik.

 • Lezing door historicus prof. Jan Dumolyn (UGent),
  “De gebroeders van Eyck in Limburg: hun oorsprong en beginjaren”.
  Dinsdagavond 5 oktober 2021 om 19.30 u in C.C. Achterolmen, Van Eycklaan 72, Maaseik.  

  Zie Archief 6 ...

 • Kunstwerk: “Interpretatie van het Lam Gods. Permanente expo in het Cafetaria van het woonzorgcentrum ‘de Maaspoorte’, Sionstraat 21, Maaseik.
  De leden van de kunstgroep ‘Ars Eyckensis’ herschilderden het centrale paneel van het Lam Gods. Het werk bestaat uit 24 doeken. Elk fragment weerspiegelt de eigen stijl en interpretatie van de maker. Toch oogt het eindresultaat als een eenheid.
  Elke dag van 14u. tot 17u. Gratis toegang. Geen reservatie vereist.
  Organisatie: Ars Eyckensis,kunstkring, Stad Maaseik en WZC’de Maaspoorte’.


 • In de voetsporen van Van Eyck'. Door de coronapandemie kunnen deze 'zoektochten' voorlopig niet doorgaan maar worden spoedig hervat.

 • De ‘Van Eyck Consensus’, een publicatie voor verschillende doelgroepen.
  Deze ‘consensus’ wil een ‘leeswijzer/kijkwijzer’ zijn voor 'kennis' over de Van Eycks en dit voor verschillende doelgroepen, o.a. voor het basis- en secundair onderwijs. De recente ontwikkelingen en onderzoeken over de ‘herkomst van de gebroeders Van Eyck’ worden belicht alsook de artistieke, technische en (kunst)historische aspecten. De Van Eyck Consensus is gebaseerd op publicaties van gerenommeerde onderzoekers en op publicaties, o.a. op een aantal artikels in het tijdschrift De Maaseikenaar. Enkele artikels kan men downloaden op deze pagina

 • Concert van Aqui'AlterA op zondag 28 november 2021 om 15 u. in de Sint-Annakerk te Aldeneik-Maaseik onder auspiciën van de kerkfabriek St.-Anna Aldeneik.

  "Op de straathoek staat een koppeltje, verstrengeld. Ze lijken niets te merken van het geratel van katrollen, van het neerkomen van hamers en van het getrappel in het rad van de hijskraan. Terwijl de kerk groter wordt en een kathedraal wordt, delen ze een stiekeme kus. De stad mag uit haar voegen barsten en stinken van de kroegen, varkens, hoeren en vrome en machtige mannen met wilde dromen, het is vooral een stad van mensen. En waar mensen zijn, is tederheid."
  Muziektheater van ensemble Aquil’AlterA en acteur - contratenor Pieter De Praetere. 
  De tekst is van auteur Jonas Bruyneel, bekend van o.a.  “Vijd, het verdriet van Het Lam Gods”. Het verhaal doet je voelen, horen en ruiken zoals Jan Van Eyck en Filips De Goede dat deden in hun tijd en ruimte. Ondertussen weerklinken betoverende composities van meesters uit hun tijd: Ockegem, Binchois... De muziek is de spiegel tussen toen en nu: de componisten Mirek Coutigny en Kris De Baerdemacker schreven elk een muziekstuk in hun eigen 21ste eeuwse klanktaal. Kom en vergezel ons op een reis door tijd, ruimte en klank.
  De kaartverkoop wordt georganiseerd m.m.v. vzw Jeugd en Muziek Maaseik.
  Inkom: € 15,00 via www.jmmaaseik.be
  Organisatie: het Van Eyckplatform i.s.m. de stad Maaseik, Jeugd en Muziek Maaseik en de vzw Sint-Annakerk Aldeneik.
  https://maaseikvaneyck.be/kalender/concert-aquil-altera.html

 • 'Harmonie bij de Van Eycks in natuur en muziek', het tweede Van Eycksymposium op zaterdag 5 maart 2022 van 10.30 tot 16 uur in het Auditorium van de Stedelijke Academie voor Kunsten, Boomgaardstraat 10 te Maaseik. 

  Het symposium focust op de muziek en de natuur in de tijd van de Van Eycks.
  O.a. de heer Wim Ros geeft toelichting bij de bouw van 15de-eeuwse orgels zoals te zien bij 'de zingende en musicerende engelen' op Het Lam Gods. De heer Paul van den Bremt geeft toelichting over 'De Wonderbaarlijke Tuin' bij de Van Eycks en Jan Bustin, over de rijke florale motieven en technieken bij de Van Eycks. Een bekend ensemble brengt live muziek en het minutieus nagebouwde Van Eyckorgel uit het Nationaal Orgelmuseum in Elburg wordt ter plaatse bespeeld. Dit Van Eyckorgel is gebouwd door de heer Winold Van der Putten. Hij heeft een grote passie voor historische orgels en oude stemmingen en beheerst het eeuwenoude ambacht van orgels bouwen.
  Organisatie: het Van Eyck Platform i.s.m. het stadsbestuur, Regionaal Landschap Hoge Kempen en diverse natuurverenigingen.
  Definitief programma en inschrijven vanaf 1 november 2021 via http://maaseikvaneyck.be