Foto's: WimC

"De Stigmatisering van de heilige Franciscus" van Jan Van Eyck


Vanuit Brussel vloog een 13-koppige Van Eyck-delegatie naar Turijn. In de hoofdstad van Piëmonte gingen we op zoek naar "De Stigmatisering van de heilige Franciscus" van Jan Van Eyck. Dit schilderij van 293 x 334mm hangt in het prachtig vernieuwde museum Galleria Sabauda.

Het paneel stelt Franciscus van Assisi voor, die de stigmata ontvangt. Franciscus knielt langs de ingedommelde broeder Leo, in een rotslandschap. De gevleugelde Christus zweeft boven hen, terwijl zijn handen en voeten als een gekruisigde beginnen te bloeden. Op de achtergrond zien we een landschap met een versterkte stad aan een rivier, schitterend minutieus en tot in detail geschilderd: een échte Van Eyck.


In het Museo Civico wordt het beroemde Turijns-Milanees Getijdenboek (ca 1420-1425) bewaard.

In de leeszaal van het museumarchief konden we de facsimile van 2 fragmenten uit dit getijdenboek bestuderen o.l.v. voorzitter Jos Henckens:  1° de geboorte van Johannes de Doper met beneden de Doop van Christus door Johannes en 2° De Dodenmis.

Deze schat werd in1935 door  het Museo Civico aangekocht uit een Milanese collectie (vandaar de naam Milanees getijdenboek), nadat het zogenaamde Turijns getijdenboek in 1904 door een brand verloren was gegaan.

Een Gentse studie uit de vorige eeuw leidde tot de conclusie dat verschillende "meesters" aan dit miniatuurboek hadden gewerkt. De stijl van schilders die op hout schilderden was duidelijk te herkennen.  De meest indrukwekkende miniaturen werden aan Hubert Van Eyck (Hand G) toegeschreven, terwijl de Hand H werd beschouwd als zijnde van Jan Van Eyck. Van Jan zijn er dus maar twee, hierboven genoemd, bewaard. De overigen van Hubert en  "Het gebed van de Vorst op het strand" van zijn broer Jan gingen in de bibliotheekbrand van 1904 verloren.

Hier zijn enkel zwart-wit foto's van overgebleven voor het nageslacht.