Met enkele leden van de kerngroep van het Van Eyckplatform namen wij deel het symposium

'De weg naar Van Eyck. Over de onlangs ontdekte tekening uit het atelier van van Eyck'.


Een van de grootste ontdekkingen op de tentoonstelling De weg naar Van Eyck in Museum Boijmans Van Beuningen was de tekening met de Kruisiging toegeschreven aan het atelier van Jan van Eyck. De tekening is een belangrijke aanwinst voor de kennis over het oeuvre van van Eyck. De compositie van de tekening staat in nauw verband met het linkerluik van het diptiek van van Eyck in het Metropolitan Museum of Art in New York. De precieze verhouding tussen de nieuwe tekening en het schilderij is echter onduidelijk.


Op 10 februari werd een speciaal symposium gewijd aan de tekening. Sprekers uit binnen- en buitenland hebben hun visie op het blad gegeven. Aan bod kwamen de toeschrijving, de datering en de relatie met het schilderij in New York, maar ook het recent uitgevoerde materiaal-technische onderzoek.


De sprekers tijdens het symposium waren:

Dr. Maryan Ainsworth, Conservator Europese schilderkunst, Metropolitan Museum of Art, New York

Dr. Till-Holger Borchert, Hoofdconservator, Groeningemuseum, Musea Brugge, Brugge (Lees hier de tekst van Till-Holger Borchert)

Dr. Stephanie Buck, Conservator tekeningen, Courtauld Gallery, Londen

Prof. dr. Fritz Koreny, Senior onderzoeker, Corpus van Nederlandse en Duitse tekeningen 1350 -1500, Institut für Kunstgeschichte der Universität Wien, Wenen

Dr. Guido Messling, Conservator Duitse schilderkunst, Kunsthistorisches Museum Wien, Wenen, Oostenrijk

Prof. dr. Arie Wallert, Conservator natuurwetenschappelijk onderzoek, Rijksmuseum, Amsterdam en Rijksmuseumleerstoel Atelierpraktijken, Universiteit van Amsterdam.

Volg ook deze link of plak hem in je browser: http://www.lost-painters.nl/boijmans-van-beuningen-de-weg-naar-van-eyck/

Rotterdam

10-02-2013

Foto: Museum Boijmans Van Beuningen