Rotterdam

20-10-2012

Bezoek aan de tentoonstelling 'De weg naar Van Eyck'


De uiterst kostbare en fragiele werken van de meest geniale schilders van Europa, waren t/m 10 februari 2013 te zien in Rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen toonde enkele werken van Jan van Eyck tezamen met ruim negentig meesterwerken van andere kunstenaars uit deze periode. De tentoonstelling is succesvol afgesloten met ruim 141.500 bezoekers.

De weg naar Van Eyck’ belichtte hoe en door wie Jan van Eyck (Maaseik?, ca. 1390 - Brugge 1441) werd geïnspireerd om te komen tot zijn revolutionaire en realistische stijl, zoals in zijn meesterwerk het ‘Lam Gods’ uit 1432. Jan van Eyck bood met visionaire artistieke inzichten zijn tijdgenoten een blik in het paradijs. De uiterst kostbare, eeuwenoude fragiele werken komen vanuit heel Europa en de Verenigde Staten naar Rotterdam.

'De weg naar Van Eyck' was een unieke tentoonstelling die liet zien door welke kunstenaars de beroemde Jan van Eyck werden geïnspireerd.

Van Eyck is één van de zogenaamde ‘Vlaamse Primitieven’ en vooral bekend vanwege zijn meesterwerk Het Lam Gods, het enorme altaarstuk in de kathedraal van Gent uit 1432. Van Eyck kon zijn verfijnde en realistische manier van schilderen ontwikkelen, mede dankzij zijn voorgangers in de noordelijke miniatuur- en schilderkunst. Museum Boijmans Van Beuningen maakt nu deze ontwikkeling duidelijk, onder de titel De weg naar Van Eyck.

De tentoonstelling bestond uit tientallen kunstwerken die de inspiratiebron vormden voor Jan van Eyck én zijn generatiegenoten. De kern werd gevormd door maar liefst zeven schilderijen van de meester zelf, maar daarnaast zullen ook werken van andere kunstenaars, miniaturen, beelden, tapijten en Standbeeld van de broers Johan en Cornelis De Witt, die in 1672 in Den Haag werden vermoord. (drs. Patricia Huisman).

Eén van de werken die aanwezig waren op De weg naar van Eyck is een tekening met de Kruisiging van Christus, die zich in een privécollectie bevindt. Het werk wordt als een geheel nieuw ontdekte tekening van Jan van Eyck en/of zijn werkplaats gepresenteerd. Toch zijn er aanwijzingen dat de tot dusver nooit in het openbaar getoonde tekening pas na de dood van Jan van Eyck is ontstaan. Till-Holger Borchert (Conservator Groeningemuseum, Brugge)