'Unter der Lupe:

Mitren & Tiaren nach van Eyck'


van 22 oktober tot 17 november 2017

Dreifaltigkeitskirche, Sigismund Strasse 17, 78462 Konstanz.Van 22 oktober tot 17 november 2017 liep de tentoonstelling van de Maaseiker kunstenares Marieta Bruekers in de Drievuldigheidskerk van Konstanz aan de Bodensee (D). Haar kunstige imitaties van mijters, de traditionele hoofddeksels van bisschoppen en tiara’s, gedragen bij ceremoniële gelegenheden door de paus staan schitterend vereeuwigd op het Lam Gods, wellicht het belangrijkste kunstwerk van de late Middeleeuwen.


Eén van de panelen van het altaarstuk, de ‘kerkvaders’, bevat tien invloedrijke geestelijken, onder wie de deelnemers van de Raad van Konstanz o.a. Oddo Colonna alias Martin V. Deze bisschop werd 600 jaar geleden tot paus verkozen. Maar ook Pierre Cauchon, minister van de Hertog van Bourgondië en later voorzitter van het proces van Jeanne d'Arc bevinden zich onder de geestelijken.


Marieta Bruekers ontwierp deze tweedimensionale mijters en tiara’s tot zeer nauwkeurig decoratieve driedimensionale kunstwerken van papier maché van hoge kwaliteit. De bezoekers aanschouwen zo realistisch, rijkelijk versierde hoofddeksels van deze geestelijke hoogwaardigheidsbekleders.

De tentoonstelling is de prelude en het thema van het grote festivalweekend van 10 tot 12 november 2017, de dagen waarop de enige pauselijke verkiezingen ten noorden van de Alpen, 600 jaar geleden zijn gehouden.

Het is een initiatief van stad Konstanz in samenwerking met Marieta Bruekers, Citypastoral Konstanz, de stad Maaseik, de vereniging het Van Eyckplatform en met de steun van "Kunst aus Flandern".De Tiara van paus Martin V. door Jan van Eyck op het Lam Gods

Praktische informatie


De tentoonstelling liep van 22 oktober tot 17 november 2017 en was dagelijks open van 09.00 tot 18.00 uur (behalve tijdens kerkdiensten)

Locatie: Dreifaltigkeitskirche, Sigismund Strasse 17, 78462 Konstanz

De toegang was gratis

Informatie & Contact: Eigenbetrieb Konzilstad Konstanz, daniela.sabatino@konstanz.de,

+49 (0) 7531 363-27 23